Анализи

Йово Николов: Борисов да бъде разследван за платените авансово 65 млн. за АМ Хемус, но изтеглени в брой от банките

  07.06.2023 08:39  
Йово Николов: Борисов да бъде разследван за платените авансово 65 млн. за АМ Хемус, но изтеглени в брой от банките

Главният прокурор е заплашен от смяна и прекратяване на мандата му. А това, което прави с исканите имунитети - демонстрира защо трябва да му бъде прекратен мандатът.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът от „Капитал“ Йово Николов.

Казусът с Кирил Петков беше отпреди 2 г., казусът „Барселонагейт“, за който се иска имунитетът на Бойко Борисов е от 4-5 г. Това са поредните доказателства за участие на прокуратурата в политиката с делата на трупчета, които се вадят за оказване на натиск. Това е рекет, който прокуратурата упражнява върху политиците.

Проблемът на ВСС, прокуратурата и тази политическа класа е, че тя е създадена от зависими хора. Хора, които са прекрачвали закона и винаги могат да бъдат ударени.

Заради самия факт, че Делян Пеевски влиза в комисията по конституционни въпроси, който е санкциониран по закона „Магнитски“, нямам очаквания този човек да вземе решения, които да позволят:

А: Той да бъде разследван.

Б: Да направи невъзможно това той да не бъде разследван.

В: Да вярваме, че занапред ще имаме гаранция, че в тази правосъдна система ще бъдат извършвани действия, който се основават само на закона или на съвестта на съдиите или прокурорите.

Гешев обвини ДПС в предателство. За да има предателство трябва да има някаква дружба. В продължение на много години имаме достатъчно доказателства, че ДПС стои зад прокуратурата. Имаме и признанието на Борисов, че е съгласен с Доган, че ако владее съдебната система и медиите, може да управлява тази държава. Тоест задкулисието, вплетено в ДПС през последните повече от 30 г., е гаранция за техния просперитет. Въпреки либералните ценности, които изповядват явно, ДПС е една клиентелистка партия, която се е доказала през годините, че има всички възможни лостове, за да влияе върху съдебната система.

Познавам добре казуса „Барселонагейт“, от там заек няма да излезе. Това е дрънкане на оръжие - опит за промяна на взетото решение за смяна на главния прокурор. Не мисля, че дори да стигне до съд този казус, би се стигнало до осъдителна присъда на Бойко Борисов. Има много повече казуси, за които Борисов би могъл да бъде разследван. Например 65 млн. авансово плащане по АМ „Хемус“, изтеглени в брой от банките.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14