Новини

Парламентът реши: Пеевски вече е член на Комисията по конституционни въпроси. Това предизвика скандал

  07.06.2023 13:36  
Парламентът реши: Пеевски вече е член на Комисията по конституционни въпроси. Това предизвика скандал

Със 109 гласа "за", 69 "против" и 8 въздържали се, депутатите одобриха Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси. 

Включването на Пеевски в комисията, която трябва да изработи промените в Конституцията предизвика напрежение в пленарната зала като се стигна до обявяване на почивка за успокояване на страстите.

До скандала се стигна след като Явор Божанков поиска да обоснове отрицателен вот, а от "Възраждане" с викове го подканяха да слезе от трибуната.

Смяната на Гюнер Ахмед с Делян Пеевски в комисията по Конституционни въпроси Гюнер Ахмед стана след кратък дебат. Тя беше подкрепена от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". ПП-ДБ и БСП гласуваха против. "Възраждане" не участваха в гласуването, въпреки че нарекоха влизането на Пеевски в комисията “естествено плащане за брака по сметка, който е сключен вчера с редовното правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ".

Христо Иванов от ПП-ДБ каза, че тази комисия е специален инструмент. Според него възможността за реформи е крехка и затова всички трябва заедно да се заемат, но заради това, че всичко трябва да стане без съмнение за сделка или нещо друго, те няма да подкрепят Пеевски за комисията.

От "Има такъв народ" призоваха "Възраждане" да подкрепят кандидатурата му, за да се "насладят всички на красотата на момента да гледат Христо Иванов и Делян Пеевски на едно място без да се налага Иванов да ходи до Росенец с водно колело".

От ГЕРБ-СДС поздравиха ИТН за катарзиса като припомниха, че в 46-ото НС те са оставили ГЕРБ без комисии.

От БСП обявиха, че няма да участват в задкулисието, нито ще бъдат патерица или резервна гума и че още никой не е разговарял с тях за конституционно мнозинство.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14