Анализи

Цветанка Андреева (политолог): Кабинетът Денков-Габриел е първа стъпка към излизане от кризата

  07.06.2023 18:12  
Цветанка Андреева (политолог): Кабинетът Денков-Габриел е първа стъпка към излизане от кризата

Този кабинет е първа стъпка към излизане от кризата. Това ще е дълъг процес. Кризата ще свърши, когато престанем да стигматизираме партии. Зад партиите стоят електорати и те са в стотици хиляди. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова телевизия политологът Цветанка Андреева по повод новоизбраното правителство "Денков-Габриел".

Между Денков и Габриел има синергия, като това също допринесе за създаването на правителството. Ротационният принцип, който първоначално изглеждаше странно, проработи, заяви тя.

Но нещата не са се успокоили, виждаме какво се случва в парламента, по-скоро ще се радикализира самият политически процес, отбеляза Андреева.

Макар че опозицията критикува правителство за липса на морал, правителство има много ясен идеологически елемент – евроатлантическите принципи. Това са две коалиции, които гледат в една посока спрямо настоящето и бъдещето на България. Затова противниците на кабинета са основно по идеологическа линия. Това най-ясно проличава при "Възраждане", които говорят, че САЩ управляват у нас чрез преврат. Тук идеологията е изключително силна и е време евроатлантическите партньори да отговарят и да влязат в тази битка. "Възраждане" саботират работата на самия парламент и оспорват легитимността на изпълнителната власт. За жалост, това прави и президентът Радев, посочи политическият анализатор.

Обществото има нужда от успокоение. Не смятам, че на този етап има енергия за голям социален протест, коментира Цветанка Андреева.

Според нея във вътрешнополитически план в момента се нуждаем от финансова дисциплина, за да влезем в еврозоната и Шенген. Важно е сега да сме дисциплинирани, за да имаме бъдеще, каза още Андреева.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14