Икономика

Милен Велчев: Няма да е лесно дефицитът в новия бюджет да се свали на 3%, но не е и невъзможно

  07.06.2023 21:13  
Милен Велчев: Няма да е лесно дефицитът в новия бюджет да се свали на 3%, но не е и невъзможно

Правенето на бюджет не е лесна и бърза работа. Нормално е да трябват 5-6 седмици, а и управляващите трябва да се съобразят с мнението на всеки един министър и неговите виждания за сектора, за който отговаря. Най-вероятно ще бъде прието удължаване на сегашния бюджет за известно време, докато финансовият министър внесе новия бюджет.

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS бившият финансов министър Милен Велчев, който коментира темата за бюджета за 2023 година.

"Няма да е лесно да се намали дефицита от 6% на 3%. Все пак управляващите имат достатъчно инструменти, за да се справят с тази задача. Тя няма да е лесна, но е абсолютно необходима, за да можем да влезем в еврозоната. Може да се разгледа данъчната политика. Съгласен съм, че преките данъци не трябва да се пипат, но косвените няма проблем. Ще дам пример с ДДС. Там бяха натворени много глупости и е крайна време да се поправят. ДДС беше свален заради пандемията. Някой спомня ли се сега за пандемията? Както хлябът не е поевтиня с намаляването на ДДС, така и няма да поскъпне с връщането на ставките от преди пандемията. Пазарът си е пазар и действа по своите правила", категоричн бе Велчев.  
"Може да се помисли и за няколко месечно отлагане на увеличението на пенсиите. Те бяха увеличени в нарушение на Швейцарското правило, а и тази година инфлацията намалява. За всички пенсионери ще е по-добре да не получат по един лев отгоре в следващите месеци, но да влезем в еврозоната. Няма да има увеличение на цените, ако приемем еврото. Може да има някакво временно поскъпване за различни продукти, но пазарът ще регулира цените и това евентуално поскъпване ще е краткотрайно. Има достатъчно механизми, за да се контролира едно такова нерегламентирано поскъпване", разкри Милен Велчев.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14