Новини

Премиерът изиска министрите да проверят за раздути разходи, направени от служебната власт

  07.06.2023 18:35  
Премиерът изиска министрите да проверят за раздути разходи, направени от служебната власт

Премиерът Николай Денков призова министрите си да направят своеобразна ревизия на служебната власт като проверят за раздути разходи и затлачени процедури, които могат да доведат до финансови щети. Той настоя бързо да се излъчат заместник министри и всички ведомства да съдействат на финансовия министър Асен Василев по изготвянето на бюджета.
"В медиите излязоха няколко информации за раздадени от служебното правителство средства в големи размери, без да е достатъчно ясно дали са насочени целесъобразно. Също по информация от медиите има забавени процедури в някои министерства. Не знам дали е вярна, но трябва да се провери. Молбата ми е да намерите време и да проверите какви големи разходи са направени в министерствата през последните няколко седмици и месеци, както и дали има забавени процедури, всяко забавяне може да струва скъпо на бюджета на държавата в края на програмния период, който приключва през 2023 г.", аргументира се Николай Денков.
Преди броени дни Mediapool съобщи, че буквално в последните си часове служебното правителство е разпределило 4 милиарда лева за ремонта на пътищата през следващите 4 години. Бързането става на фона на практически прекратените през последните две години пътни ремонти и над 20 000 километра републикански пътища останали без поддръжка поради липса на възлагания от страна на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Реално тези 4 млрд. лв. са разпределени за 3 дни.
По-късно пред бТВ бившият служебен премиер Гълъб Донев също коментира казуса, прехвърляйки към бившия си строителен министър Иван Шишков. "Имате телефона на бившия министър Шишков, сега архитект, поканете го. Той на драго сърце ще обясни какво е направено....За първи път служебното правителство провежда обществени поръчки по пътното строителство, ремонта, поддръжката, зимното почистване, каза Донев по бТВ.
Той посочи, че в момента те са на финален етап и няма нито един подписан договор.
В сряда Mediapool в свой анализ разказа за тотално забавена процедура, която не позволява на над 60 000 фермери в България да кандидатстват за евросубсидии от около 1.5 млрд. лв. за земя. Вероятно това е една от затлачените процедури, която настоява да се провери и новия премиер Николай Денков.
Срокът за кандидатстване вече е удължаван от служебната власт няколко пъти, но системата все още не работи. За последно, преди 5 дни, бе удължен за пореден път - до 30 юни. Буксуват и други подпомагания в земеделието като буквално се рискува усвояването на милиарди.

Действайте експедитивно

"Моля ви да действате експедитивно и решително в изпълнението на задачите. Никой няма да ни даде сто дни", каза още на първото си заседание акад. Николай Денков. Той акцентира, че всички министри трябва да съдействат на Асен Василев за бързото изготвяне на бюджет.

"Молбата ми е, заедно с експертите и народните представители в Народното събрание, да подготвим документа, който оттук нататък ще бъде нашия план-график, по който трябва да работим системно и упорито", каза Денков.

Друга задача е окомплектоването на кабинетите по министерства, допълни премиерът.

“На добър час, аз съм сигурен, че можем да успеем, стига да работим като екип”, заключи премиерът./Mediapool


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14