Новини

Гълъб Донев: Освободих зам.-министрите, защото такава е практиката, няма саботаж

  07.06.2023 19:10  
Гълъб Донев: Освободих зам.-министрите, защото такава е практиката, няма саботаж

Освободих заместник-министрите, защото голяма част от тях поискаха да бъдат освободени от мен, преди да дойде редовният кабинет. Твърдението, че съм ги освободил, за да саботирам редовното правителство, е една от лъжите, които се тиражират в публичното пространство. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият служебен министър-председател Гълъб Донев.

„Освободих ги, защото това е и нормалната логика на нещата, това е нормалната практика. Всеки един Министерски съвет идва със своите политически кабинети, начело с министрите и зам.-министрите. Всички, които са пожелали да останат, съм ги оставил“, допълни Донев.

Той отбеляза, че в понеделник е провел разговор с Мария Габриела, която го помолила да остави на поста сегашната зам.-министърка на външните работи.

Мария Габриел ми се обади в понеделник, разговаряхме с нея, съобразих се с нея и с желанието на зам.-министъра и я оставих. Но това не е саботаж, това е приемственост. Това е нормалната практика и назад във времето също се е случвало. Не мога да приема, че двете най-големи коалиции в страната нямат кадри за втория ешелон на властта, коментира бившият служебен премиер.

Относно информациите, че в последните дни служебната власт е превела около 4 млрд. лева към пътностроителни фирми, Гълъб Донев заяви, че това също е лъжа.

„Няма никакви преведени пари към пътностроителни фирми, не знам откъде се появиха тези 4 млрд. лева. Няма нито един преведен лев и нито един подписан договор. За цялото си управление служебното правителство е изплатило около 770 млн. за зимно почистване и поддържане на пътищата в страната, но това са пари по сключени договори“, разясни той.

Донев също така обясни, че фискалният резерв също не е бил пипан, каквото обвинение отправиха от БСП към служебния кабинет.

„Фискалният резерв е в изключително добро състояние. Не са похарчени никакви 4 млрд., това е поредното внушение в обществото“, увери Донев.
Той беше категоричен, че не се страхува от ревизия и попита дали някой е чул за някакъв корупционен скандал за последните десет месеца, откакто на власт е бил служебният кабинет.

Нека да не се използват неверни твърдения, за да се губи енергията и да не заблуждаваме гражданите. Захлупихме обществото с 3-4 лъжи, отбеляза Гълъб Донев.

На финала на разговора бившият премиер изрази недоумение защо новата власт махна от НАП Борис Михайлов и връща „новия стар“ ръководител Румен Спецов.

„Къде е приемствеността тук? Защо не се довериха на един доказан експерт, а още в първия ден назначиха Спецов? При г-н Михайлов нарасна събираемостта от данъци. Приходната агенция се справя перфектно, няма „чадъри“ над фирми“, коментира Донев.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14