Новини

Шестима кадровици оттеглиха искането за отстраняване на Гешев

  08.06.2023 11:16  
Шестима кадровици оттеглиха искането за отстраняване на Гешев

Шестима кадровици оттеглиха предложението си за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви единият от вносителите Огнян Дамянов.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да разгледа днес двете предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това се случи, след като министърът на правосъдието Атанас Славов предложи като допълнителна точка в дневния ред на заседанието да бъдат включени обединените две предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор и разглеждането им по същество. Петнадесет от членовете на съвета подкрепиха предложението на министъра, четирима бяха против.

Точката ще се разглежда като първа от Пленума.

Дебатът по темата, който продължи около час, започна заради това дали е спазен седемдневният срок, разписан в процедурата, който е за правене на доказателствени искания, запознаване с постъпилите такива и изразяването на становище от страните.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че не иска да се възприема, че стъпвайки на правилата, се опитва да бави или шиканира процедурата. „Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително бързо, аз не се притеснявам“, добави той.

Адвокатът му Радостина Константинова посочи, че в правилата на ВСС по процедурата за предсрочно освобождаване има срок, който е разписан по различен начин в два от текстовете. Към настоящия момент, с оглед обединяването на двете процедури в една, не би могло в днешното заседание да се разглежда по същество, посочи тя. Главният прокурор се съгласи със защитника си, но добави, че няма притеснения да реализира днес правото си на защита.

Предстои членовете на ВСС да изслушат свидетели, както и да разгледат доказателствата по двете предложения за освобождаване на главния прокурор.

Иван Гешев обяви, че и той ще гласува против искането на неговата оставка.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14