Свят

Ню Йорк измести Хонконг като най-скъпия град за живот за чужденци в света

  08.06.2023 11:28  
Ню Йорк измести Хонконг като най-скъпия град за живот за чужденци в света

Ню Йорк сложи край на четиригодишното лидерство на Хонконг като най-скъпия град за живот за чужденци в света, сочи най-новият доклад на "И Си Ей интернешънъл" (ECA International), съобщава организацията на сайта си.

Класацията включва 207 града, в които разходите за живот са оценени според цената на кошница от всекидневно необходими стоки и услуги като храна, комунални услуги, обществен транспорт, домакински стоки.

Сред европейските градове на първите три позиции са Женева, Лондон и Цюрих, като Женева е и на трето място в общата класация. Над половината (54 процента) от градовете в Европа са се придвижили нагоре в класацията, най-вече заради високата инфлация. Франция е едно от малкото изключения, като всички френски градове, обхванати от проучването, отчитат сравнително по-ниска инфлация от много други в еврозоната.

Войната, която Русия води в Украйна, продължава да се отразява на разходите за живот както в двете воюващи страни, така и в региона и света като цяло. Въпреки западните санкции руската рубла се възстанови през последната година, което издига Москва с 37 позиции до 25-ия най-скъп град за чужденци в света.

Цените за настаняване в градове, където има много украински бежанци, са скочили, което оскъпява живота в тях за всички. Полските градове усещат най-силно този ефект с огромно повишаване на наемите между 25 и 50 процента, което вдига Краков с 23 позиции до 178-ото място в класацията, а Варшава - с 11 позиции до 158-ото място.

Същото се случва в градове, където бягат много руснаци, като Дубай, Ереван, Никозия и Тбилиси.

Истанбул е градът, който се е изкачил най-много в тазгодишната класация - с цели 95 позиции до 108-о място заради множество фактори, сред които са войната в Украйна, икономическата политика на властите, както и повишаването на наемите заради многото турски граждани, търсещи нов дом след земетресението от февруари, обобщава БТА.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14