Новини

ПП-ДБ ще предложи по-строги наказания за депутатите

  08.06.2023 12:42  
ПП-ДБ ще предложи по-строги наказания за депутатите

Парламентарната група на ПП-ДБ ще внесе предложения за по-строги наказания за депутатите, нарушаващи правилата в пленарната зала.

Те са продиктувани от няколкото инцидента между депутати на "Възраждане" и ПП, след които се наложи председателят на парламента да наложи санкции. Въпреки това народни представители от партията на Костадин Костадинов продължават да възпрепятстват Явор Божанков и Манол Пейков от ПП при всеки техен опит за изказване от парламентарната трибуна.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) ще внесе днес проект на решение за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (НС), с които да се завишат санкциите за поведение, недопустимо по приетите правила за работа, да се ограничат физическата и вербална агресия в залата, обяви от парламентарната трибуна Мирослав Иванов (ПП-ДБ). Той поиска думата по начина на водене като повод са скандалите в пленарната зала от последните две седмици. По думите му правилата за работа трябва да ограничават вербалната агресия от трибуната. Депутатът апелира за по-стриктното им спазване, за да не се позволява трибуната да се използва по начин, които руши демокрацията.

Председателят на парламента Росен Желязков на свой ред заяви, че НС е законодателният орган на страната. "Това, може би, е органът, който има най-пряко отношение към директната регулация на обществените отношения, с нашите закони се опитваме да спазваме трудния баланс между обществения интерес и личните права и свободи", отбеляза той. "Ние сме приели правилата за поведение с нашия правилник, поведението на народния представител се основана на зачитане авторитета на НС и уважение към другите депутатите, като при нарушение има съответните санкции, които имат своя нравствен императив", каза Желязков. Той подчерта, че тази рамка на поведение не би трябвало да разчита на санкция защото, ако единствено страхът от нея налага добро поведение, не би трябвало да се считаме за народни представители, а като индивидуалности, пребиваващи в тази сграда заради собствените си заслуги. "А по Конституция ние представляваме не само собствените си избиратели, а народа", подчерта председателят на парламента.

"Бих подкрепил всички разумни предложения за промени в правилника, които могат да доведат до по-добро прилагане на рамката за поведение, но надали санкциите са тези, които ще променят желанието да се уязви опонента, басните, метафоричния език", добави Росен Желязков. Според него санкциите трябва да са на последно място, първо трябва да се пази достойнството на институцията и на обществото.

След това от „Възраждане“ обявиха, че ще допуснат Явор Божанков (ПП-ДБ) на трибуната да се изкаже, след като вчера на два пъти го спряха, което в крайна сметка, освен напрежение в залата, доведе и до прекратяване на заседанието.

"Нашата парламентарна група ще положи усилия тонът в тази зала да бъде нормален", заяви нас свой ред Божанков.

"Благодаря на всички, които се изказаха, защото задават друг тон, друга перспектива, която се очаква да намери свой сюблимен израз в очакваните промени в Конституцията, и нека пътят да не бъде изгорен, опожарен", обобщи Росен Желязков.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14