Новини

След два часа дебат: Първото предложение за отстраняване на Гешев се оттегля

  08.06.2023 13:50  
След два часа дебат: Първото предложение за отстраняване на Гешев се оттегля

След над два часа дебат Пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а 3 бяха "против".

Шестима кадровици оттеглиха предложението си за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви единият от вносителите Огнян Дамянов.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да разгледа днес двете предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това се случи, след като министърът на правосъдието Атанас Славов предложи като допълнителна точка в дневния ред на заседанието да бъдат включени обединените две предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор и разглеждането им по същество. Петнадесет от членовете на съвета подкрепиха предложението на министъра, четирима бяха против.
Точката ще се разглежда като първа от Пленума.

Дебатът по темата, който продължи около час, започна заради това дали е спазен седемдневният срок, разписан в процедурата, който е за правене на доказателствени искания, запознаване с постъпилите такива и изразяването на становище от страните.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че не иска да се възприема, че стъпвайки на правилата, се опитва да бави или шиканира процедурата. "Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително бързо, аз не се притеснявам", добави той.

"Съгласен съм, че трябва да обсъдим въобще възможно ли е да се оттегли това предложение в тази част. Все пак ни гледа цялата магистратска общност ако не цялата много от нея, но и не само, отвън са колеги, които са призовани от главния секретар на ВСС преди точката да бъде включена в днешното пленарно заседание. Значи било е изключително важно тези хора да изяснят тази част, която в момента се оттегля. Аз съм на позицията, че не може да се оттегли, това е личното ми становище, но имам и друго становище, което е извън юридическото - това е обидно за колегите. Не се притеснявам от нищо, да бъде изяснена цялата фактическа обстановка и да се види несъстоятелността на това искане, защото това което провеждаме - тази процедура, освен че няма аналог, няма регламентация в закона и няма регламентация в Конституцията, има определени особености, които към момента съм изложил. Нека да изясним този случай. Освен юридическите ми аргументи има преобладаващ обществен интерес, който да покаже истината", каза Гешев
Прокурорската колегия на ВСС отхвърли искането на Гешев да накаже Борислав Сарафов

Адвокатът му Радостина Константинова посочи, че в правилата на ВСС по процедурата за предсрочно освобождаване има срок, който е разписан по различен начин в два от текстовете. Към настоящия момент, с оглед обединяването на двете процедури в една, не би могло в днешното заседание да се разглежда по същество, посочи тя. Главният прокурор се съгласи със защитника си, но добави, че няма притеснения да реализира днес правото си на защита.

Предстои членовете на ВСС да изслушат свидетели, както и да разгледат доказателствата по двете предложения за освобождаване на главния прокурор.

След оттеглянето на първото предложение за отстраняването от длъжност на главният прокурор Иван Гешев настъпи известен смут сред членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет. Те започнаха да спорят дали изобщо може да се оттегли предложението.

Освен въпроса дали може да се оттегли първото предложение за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, членовете на Пленума на ВСС започнаха да дебатират и в каква процедура се намират, но и освен това настояха да се каже какви са мотивите за оттегляне на това предложение.

"Виждаме дефицитите на законово и конституционно ниво по отношение на липсата на детайлна процедура за търсене на отговорност не само на главния прокурор, но и на тримата висши в съдебната система. Това е дефицит както на конституционния законодател, така и на обикновения законодател. В момента виждаме на този особен вид процес, че имаме дефицит на процедура, че се изпада в спорове за това допустимо ли е оттегляне на подадено искане за освобождаване на главния прокурор или не е допустимо, това е особено дисциплинарно производство ли е, друг тип производство ли е. Неяснотите са много повече отколкото ясния път за развитие на един такъв процес", каза правосъдният министър Атанас Славов.
Единият от вносителите на предложението за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев и обявилият, че предложението се оттегля, Огнян Дамянов репликира като заяви, че НС не е изработило законодателна рамка, която да регламентира как да се действа при такава ситуация.

"Няма законодателно решение. Да кажем защо сме в тази ситуация, защото няма правила. Ако няма хора да внесат това предложение в каква процедура сме оттам нататък? Какви са ми мотивите и какво ще кажа, ще го кажа като приключим дебатите. Този начин ама да питаме членовете, било изненадващо, извинявайте ама какво трябва да направя, за да не е изненадващо? Някаква друга процедура ли има, какво трябва да направят страните да се обадят на другите и да ги помолят? Направили сме оттегляне, направили сме предложение за прекратяване в тази част, очевидно е, че нямаме аналогия, очевидно сме пред специфична процедура и органът трябва да вземе решение каквото и да е то. Хайде да го решаваме този въпрос, за да знаем как ще продължаваме", коментира Дамянов.

Членовете на ВСС решиха да вземат кратка почивка, за да решат как да действат при ситуацията с оттегленото предложение.

 


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14