Свят

Москва даде Киев на съд заради взрива на Каховка

  08.06.2023 15:12  
Москва даде Киев на съд заради взрива на Каховка

В четвъртък руски представители се явиха в Международния съд (МС) с обвинения срещу Украйна в разрушаването на язовир "Каховка" с масиран артилерийски обстрел, съобщава руската служба на Би Би Си. По-рано същите обвинения бяха отправени от Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

"Киевският режим не само нанесе масирани артилерийски удари по язовира в нощта на 6 юни, но и умишлено повиши нивото на водата в язовир Каховка до критично ниво", каза руският дипломат Александър Шулгин пред МНС.

Украйна също обвинява Москва в разрушаване на водноелектрическата централа.

По-рано президентът Володимир Зеленски каза, че такава мощна структура не може да бъде унищожена от артилерия отвън, за унищожаване от такъв мащаб експлозията трябва да бъде извършена отвътре.

Международният съд е един от шестте основни органа на ООН, одобрен с Хартата на ООН.

Припомняме, че в първите си коментари след разрушаването на стратегическия язовир, контролиран от Русия в Южна Украйна, руският президент Владимир Путин обвини Украйна за големите щети и нарече действията на отговорните "варварски", цитра думите му "Политико".

Повредата на язовир Нова Каховка в Украйна, която предизвика масивни наводнения в района на Херсон, може да бъде потенциално военно престъпление, казаха лидери на ЕС и Украйна във вторник.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14