Еко

Разработва се система за ранно оповестяване при бедствия и аварии

  08.06.2023 15:41  
Разработва се система за ранно оповестяване при бедствия и аварии

Стотици жители на Пловдив и региона получиха вчера съобщения за земетресението, което се случи около 15.30 следобед и бе с магнитуд около 4,7 по Рихтер. Днес стана ясно, че съобщенията не са изпратени от властите у нас. Те са генерирани от Гугъл, като са само за телефоните с операционна система "Андроид". В същото време и властите у нас подготвят система за ранно оповестяване. Тя ще е готова съвсем скоро, а тестовете и ще започнат първо в по-малките населени места. Повечето от получените преди ден съобщения за земетресение са съдържали кратка информация за бедствието и кратки съвети за действия на хората. Част от жителите на Пловдив и региона пък са получили известията около 20 секунди преди самият трус. 

Пред Българското национално радио директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов обясни, че тези известия са изпратени от Гугъл и се отнасят само за телефоните с операционна система "Андроид". Важно условие е, че съобщението са получили апарати с включена опция за местоположение.

В същото време българската национална система за ранно предупреждение ще е готова скоро , а тестовете и почват първо в малките населени места. За разлика от съобщенията получени преди ден, тази у нас ще информира не само за земетресения, обясни главен комисар Джартов:

"Това е национална система за ранно предупреждение БГ Алерт, по която работим от края на миналата година съвместно с изпълнителя по договора, българските оператори и съответно Гугъл и Епъл от гледна точка на това, че голяма част от смартфоните разполагат с техни операционни системи. Ще има информационна кампания и ще бъде разработен интернет сайт". 


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14