Анализи

Заради последните действия на Росен Христов като министър токът може да поскъпне

  08.06.2023 17:04  
Заради последните действия на Росен Христов като министър токът може да поскъпне

За 2022 г. цената на тока се е вдигнала с 3,6%, което е четири пъти по-малко спрямо годишната инфлация. Има опасност обаче токът да поскъпне повече заради действията на служебния енергиен министър Росен Христов в последните му дни на поста. 

Това стана ясно по време на днешното заседание на парламентарната енергийна комисия, на което председателят на КЕВР Иван Иванов даде първия отчет за работата на регулатора от 2021 г. насам. Причината - краткотрайните парламенти и правителства досега.

Пред депутатите Иван Иванов съобщи, че Росен Христов е пуснал 2 милиона киловата електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток 2" на регулирания пазар, която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ се добавя към общия микс. Все още не е ясно с колко ще е допълнителното поскъпване на тока, като изчисленията предстои да бъдат направени, допълни председателят на КЕВР.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Венко Сабрутев определи действията на Христов като "гръм от ясно небе". Той каза, че ПП-ДБ ще изчакат изчисленията на регулатора с колко още ще скочи цената на тока, след което ще търсят начини да компенсират повишението, така че да не се отрази на хората.

Според него единственият вариант е да се вземат средства от Фонда за енергийна сигурност.

По време на изслушването Иван Иванов каза, че решенията на КЕВР са били "консервативни" - с цел запазване на сигурността на енергийната система на България. Според доклада на комисията за 2022 г. повишението на цената на тока е 3,6%, което е четири пъти по-малко спрямо годишната инфлация.

"Важно е да се уточни, че ние не определяме цената на природния газ - КЕВР само утвърждава цената. Тя плътно следва цената на холандската борса и тази от Азербайджан, което позволява цената на газа да е умерена", обясни председателят на КЕВР.

Установени са манипулации на борсата и КЕВР е наложила глоби за 1,5 млн. лв. на 6 дружества, като най-голямата от тях е на Националната електрическа компания (НЕК).


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14