Новини

СЕМ ще прегласува последния конкурс за шеф на БНТ

  08.06.2023 17:13  
СЕМ ще прегласува последния конкурс за шеф на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) няма да обжалва решението на съда, което задължава медийния регулатор да повтори гласуването кандидатите от последния конкурс за генерален директор на БНТ.

Тъй като тогава съветът не стигна до избор на нов директор, конкурсът бе прекратен, а Емил Кошлуков остана на длъжността до избиране на нов. 

След провала на конкурса кандидати (Ирина Величкова и Александър Йовков) в него заведоха дело, а СЕМ реши да не подновява процедурата до произнасянето на Темида. Решението на съда излезе преди дни и СЕМ трябваше да реши дали да го обжалва или да прегласува избора.

По време на проведения през юни 2022 г. конкурс нито един от кандидатите не събра нужните минимум три от пет гласа. Сашо Диков получи два гласа (от Симона Велева и Соня Момчилова), Венелин Петков също два (от Пролет Велкова и Симона Велева), а Емил Кошлуков - един (от Галина Георгиева) по време на финалното трето гласуване. Габриела Наплатанова гласува с "въздържал се", като каза, че принципно подкрепя Венелин Петков, но за да избегне субективизъм (двамата са работили с години заедно в bTV), ще се въздържи от вот.

Ключов за провала на конкурса и оставането на Кошлуков се оказа именно гласът на новоназначената тогава в СЕМ от президента Габриела Наплатанова.

Тогава неофициално се коментираше, че целта е Емил Кошлуков да остане начело на БНТ до следващите избори.

Случайно или не, развръзката с делото, спряло новия конкурс, дойде точно след края на поредицата служебни правителства.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14