Новини

ВСС ще изяснява със свидетели емоционалното състояние на Гешев

  08.06.2023 17:55  
ВСС ще изяснява със свидетели емоционалното състояние на Гешев

Висшият съдебен съвет ще изслуша двама свидетели, които да разкажат какво е било емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев преди и след изявлението му от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви, че в парламента има политически боклук, който трябва да бъде изметен. Точно това му изявление даде повод четирима членове на Прокурорската колегия на съвета за втори път в рамките на десетина дни да поискат уволнението му. Като свидетели ще бъдат разпитани зам. главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, както и неговия заместник Ясен Тодоров.

Макар и заседанието на съвета днес да започна в 9.30 ч., едва 5 часа по-късно кадровиците започнаха да разглеждат искането за уволнението на Гешев, направено на 23 май.

Заседанието на съвета започна с изненадващото оттегляне на първото предложение за уволнението на главния прокурор, направен от шестима от прокурорската колегия на 12 май. Оттеглянето беше обявено от Огнян Дамянов, един от подписалите предложението. След часове дебати по процедурата, в крайна сметка производството по уволнението на Гешев беше прекратено в частта по първото искане. 

ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПЪРВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

"Моите мотиви (за оттеглянето) не са емоционални, а дълбоко премислени. Но за мен не съществува ангажимент днес да ги обявя публично в това заседание. Моят отговор е, че определено моето действие не е безмотивно, но законът не ме задължава да оповестя мотива си", каза Калина Чапкънова.

Възможно е оттеглянето да се прави, за да може гласуването на уволнението на Гешев да се случи по-бързо. Причината е, че по първото искане трябва да се разгледат повече доказателства, а второто би трябвало да приключи по-скоростно. В понеделник членовете на съвета обединиха двете искания в едно производство и днес включиха разглеждането им в дневния си ред.

Пришпорването може да е свързано и с факта, че на 5 юни Гешев атакува пред Конституционния съд промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които освен че беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор, беше намалено от 17 на 13 гласа и мнозинството, с което съветът взема решение за уволнението му. КС образува дело, но все още не се е произнесъл по допустимостта. Очаква се това да стане до 5 седмици. Ако КС допусне делото, това ще спре процедурата по уволнението.

Самият Гешев се обяви против прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него предложението не може да се оттегля, а трябва да бъде разгледано и да се види несъстоятелността му. Гешев посочи, че пред залата чакат свидетели, които да бъдат разпитани. "Има преобладаващ обществен интерес и го дължим на обществото и магистратите", каза Гешев, защитавайки тезата, че предложението трябва да бъде разгледано.

Искането от 12 май, което днес беше оттеглено, бе подписано от Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова. Те твърдяха, че Гешев трябва да бъде уволнен заради тежко нарушение на служебните задължения, свързано с допускането на прословутия израелски експерт до мястото на взрива край кортежа на главния прокурор на 1 май. Софийската градска прокуратура междувременно се произнесе, че Гешев не е извършил престъпление с това.

Предложението за уволнение на Гешев от 23 май е свързано с неговото изказване, че политическият боклук от парламента трябва да бъде изметен. Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова казвайки това, Гешев е нарушил етичните норми на магистратите и така е накърнил престижа на съдебната власт.

Гергана Мутафова обясни, че мотивите за оттеглянето нямат значение. И че ако други членове на Прокурорската колегия искат, могат да внесат отново оттегленото предложение.

Председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова беше сред членовете на съвета, които призоваха шестимата да обяснят мотивите си. По думите й това се дължи на обществото, а и тя самата би искала да ги знае, за да взема информирани решения. "И други внезапности, на които сме свидетели напоследък, будят съмнение", посочи Олга Керелска.

В крайна сметка Мутафова изчете постановлението, с което се отказва образуване на разследване във връзка с действията на Гешев и израелския експерт. Според прокуратурата няма значение кой е наредил израелският експерт да е на мястото на взрива, след като той е гледал само отдалече следствените действия.

От думите на Мутафова се разбра, че точно заради отказа да бъде образувано дело, шестимата се отказват от предложението си за уволнение на Гешев. Атанаска Дишева й обясни, че отказът на прокурора да се образува дело е едно, а установяването на тежко нарушение на служебни задължения е съвсем друго. Дишева настоява съветът да разгледа внесеното на 12 май предложение.

Гешев се включи с обяснението, че актът на градския прокурор не е стабилен и той може да бъде отменен от горестоящ прокурор. Главният прокурор обясни още, че едно е наказателното производство, а друго е производството по уволнение му. "Доказателствата по този казус ми бяха предоставени преди около час. Трябва да имам право да се запозная с тези доказателства. Част от тях са относими и към второто искане. Всичко, което е събрано, държа да се качи на сайта на Висшия съдебен съвет", обяви Гешев. И се оплака, че досега той и адвокатът му не са своевременно уведомявани за постъпващите доказателства.

После думата взе Огнян Дамянов. Той припомни, че вносителите на предложението за уволнението, са били призовавани във Върховната касационна прокуратура. "Дали това не влияе върху нашето убеждение", попита той. И допълни, че предпочита предложението за уволнението да не се гледа, защото Гешев е направил така, че да остане усещането, че то е внесено под политически натиск. "В момента върху предложителите се оказва натиск, но мълчим заради това. Няма нищо мъжко, воеводско и не знам какво си прокуратурата да прави такива проверки. Това е възмутително и форма на натиск", заключи Дамянов.

Гешев му отговори, че и той е викан да дава сведения по проверка във ВКП. От думите на главния прокурор се разбра още, че сигнала на Борислав Сарафовсрещу него вече е образувано разследване.

След часове наред обсъждане, със 17 на 3 гласа Пленумът на Висшия съдебен съвет прекрати производството за уволнението на Гешев в частта му по искането от 12 май.

ОБСЪЖДАНЕТО НА ВТОРОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

В 14.30 ч. най-сетне съветът започна да обсъжда останалото от предложението за уволнение на Гешев - че е нарушил етичните норми, говорейки за политически боклук в парламента по време на зрелищната си изявление на 15 май, когато скъса оставката си.

Тезата на Гешев е, че репликата му е извадена от контекст. Освен това, твърди той, че Конституцията му дава право на свободно изразяване.

Съветът допусна като свидетели да бъдат изслушани зам. главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, както и на заместника му Ясен Тодоров. Двамата трябва да разкажат какво е било емоционалното състояние на Гешев преди и след изявлението на 15 май. Гешев твърди, че е бил афектиран заради заплашителното писмо с Мечо Пух, с което е бил призован да подаде оставката си ден преди да я скъса демонстративно.

Гешев е говорил с Тодоров в дома си на 14 май. А със Сарафов, с когото от началото на май са в конфликт, се е видял в кабинета си на 15 май преди да даде прословутата си пресконференция.

Членовете на съвета освен това се разбраха да изгледат цялата пресконференция на Гешев от 15 май.

Главният прокурор Иван Гешев разкри мафиотски порядки не само в управляваната от него институция, но и в цялата съдебна власт, като извади чатове и записи, от които става ясно как се кадрува и как се търгува в системата.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14