Новини

Барселонагейт: Бейзат Яхя изнесъл 300 млн. в Турция, купил къща на Мис Бикини в Истанбул

  08.06.2023 18:02  
Барселонагейт: Бейзат Яхя изнесъл 300 млн. в Турция, купил къща на Мис Бикини в Истанбул

Иван Гешев е внесъл в деловодството на парламента документи в подкрепа на искането на имунитета на Бойко Борисов. В тях се разкриват няколко плашещи факта:

1. Бойко Борисов като премиер е осигурил парите за къщата в Барселона, но не е разполагал с такива доходи. Поне официални.

2. Той е имал интимна връзка с Борислава Йовчева и е бащата на детето на Йовчева – 11-годишната Ема, аферата Narod.bg подробно осветли.

3. Парите – над 5 милиона евро, са минали през фирмата „Тера Тур Сървисиз“ на Валентин Златев.

4. От доказателствата на прокуратурата излиза, че Борисов е ръководил ОПГ за пране на пари, в което са още Чаушев, Златев и Бейзад Яхя, влиятелният депесар със солидна тежест в ГЕРБ.

5. От документите излиза, че Яхя изнесъл 300 млн. лв. в Турция и купил в Истанбул нова къща на „Мис Бикини“.

Според колегите от Bird.bg данните в иззети документи и устройства при претърсване в дома на банкера Асен Найденов отвеждат към скандала „Барселонагейт и лично към Бойко Борисов. Той е идентифициран от прокуратурата като действителен източник на 2,9 млн. евро, с които е купена къща в Барселона. Отделно са парите за магазина на пъпа на Барселона и за чисто новия джип порше на еротичната моделка Борислава Йовчева.

Според Bird.bg банкерът Асен Найденов има участие в десетки фирми свързани с Валентин Златев, но също и с бившата спътница на Борисов – Цветанка Карагьозова, която днес се представя като Цветелина Бориславова.

Според разследващите именно той е оперирал със сметките и прехвърлянията на сумите. Найденов е роден в Русия и е състудент със Златев и Чаушев в института МГИМО, сочен за люпилня на руски шпиони и агенти за влияние.

БАЩАТА

Прокуратурата сочи категорично и без увъртания, че Борисов е баща на детето на Борислава Йовчева, с която имал интимна връзка. Събрани са доказателства, пише наблюдаващият прокурор, че Борисов отрича тази връзка, за да не бъде уличен в корупционни действия, тъй като не е разполагал с такава сума и няма как да обясни нейния произход.

БЕЙЗАТ ЯХЯ

„Горският на Бойко“ Бейзат Яхя изнесъл 300 млн. лв. в Турция, купил апартамент на Йовчева в Истанбул.

Ролята на Александър Чаушев (привиден собственик на къщата в Барселона) и на Валентин Златев е изяснявана и преди, но включването в групата на Бейзад Яхя е новост. Изпратено е искане за правна помощ до Турция, за да се установят сметките, имотите и преминаването през граница на Борислава Йовчева и Бейзад Яхя.

Според разследващите Яхя, баща на депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов, изнесъл в Турция 300 млн. лв. и купил луксозно жилище, в което се пренесла Йовчева след като напуснала Барселона с детето си. Част от тези средства били депозирани в Ziraat Bank.

Тази информация е в унисон с данните от ГКПП „Капитан Андреево“ за честите и кратки влизания на Борислава Йовчева на българска територия, които изнесохме преди дни в поредното ни разследване на „Барселонагейт.

Прокуратурата е образувала дело за ОПГ, действала от октомври 2012 до декември 2015 с престъпна цел пране на пари по чл. 253 ал 1. от НК. Не е ясно от колко члена се състои групата, но от документите може да се заключи, че причастност имат Бойко Борисов, Александър Чаушев (номиналният собственик на къщата в Барселона), Валентин Златев (близък приятел на Борисов), Асен Найденов (банкерът на Златев) и Бейзад Яхя (близък до Борисов и управител на ловно стопанство Паламара).

Не е ясно дали ще бъде привлечен индустриалецът Йордан Христов, последният съпруг на Борислава, която е идентифицирана в документите като Христова, с моминско име Йовчева. Малко вероятно е бившата “Мис Бикини” също да се сдобие с обвинение за пране на пари.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14