Икономика

TESY инвестира 50 милиона лева в нов завод за бойлери в Шумен и открива до 40 нови работни места

  08.06.2023 18:06  
TESY инвестира 50 милиона лева в нов завод за бойлери в Шумен и открива до 40 нови работни места

Третият най-голям производител на бойлери в Европа, българската компания TESY започва изграждането на нов завод в Шумен, обявиха от компанията. Стойността на инвестицията в строителството и оборудването възлиза на 50 милиона лева и ще бъде финансирана с банкови заеми.

Новият завод ще бъде изграден до края на следващата година, а плановете са той да влезе в експлоатация в края на 2024 година. 

"В завода ще се произвеждат термодинамични бойлери, които ще се реализират основно в Европа",коментира пред money.bg управителят на Tesy Жечко Кюркчиев. Той разясни, че основните пазари на компанията в момента са Полша, Германия, Италия и Испания.

На 11 500 кв. м разгъната застроена площ ще има производствена част, разделена в две основни халета с високо автоматизирани и технологични заваръчна, емайлираща и асемблираща линии за водосъдаржатели за термодинамични и електрически бойлери, както и линии за краен монтаж на термопомпени агрегати и термодинамични бойлери. Предвидена е високостелажна складова система и около 4 хил. палетоместа с 6 товарни рампи. Административно-битовата зона ще бъде разпределена на три нива, включваща робо академия, офисна част с 50 работни места и релакс зона за 200 човека. Планираният годишен капацитет на фабриката ще бъде над 200 000 единици краен продукт, а това по думите на Жечко Кюркчиев ще превърне компанията в един от лидерите на този пазар в Европа.

"Работните места, които ще бъдат разкрити ще бъдат за между 20 и 40 нови служители. Заводът ще бъде във висока степен автоматизиран, затова хората, които ще работят в него ще имат малко по-различен профил - със съответните инженерни качества и образование, които да им позволяват да рабоят с тези специализирани системи и машини", поясни Жечко Кюркчиев. И допълни, че това ще бъде едно от най-високо автоматизираните производства в бранша.

От уведомлението за инвестиционното намерение на компанията става ясно, че проектът предвижда разширение на производствената дейност. В рамките на имота има изградени няколко производствени и складови сгради. Новият цех ще бъде свързан с топли връзки и транспортен коридор към две от съществуващите производствени сгради. 

От документа е видно още, че цехът ще работи 285 дни годишно на две смени по 8.5 ч. на смяна. Всяка смяна ще се състои от 40 души - 20 мъже и 20 жени. При оптимално развитие на производството броят на служителите се очаква да нарасте с до 50% на смяна.

TESY реализира продукцията си в 60 държави. Годишният оборот на компанията за 2022 г. е над 210 млн. лева. Всяка година приходите от продажби растат с двуцифрено число като целта за 2023 г. е 300 млн. лева. TESY има дъщерни дружества в Румъния, Испания, Русия и Гърция. Днес екипът се състои от 1050 души от 15 националности, като част от служителите работят в дружеството от създаването му.

От основаването си до днес инженерите на фирмата са създали над 69 промишлени дизайна, патента и полезни модели.

Към днешна дата компанията има общо 4 завода в Шумен и Смядово: завод за електрически бойлери с обем от 6 до 150 L в три ценови сегмента (капацитет над 1 200 000 броя/годишно); завод за панелни конвектори (капацитет над 200 000 броя/годишно; в процес на допълнително разширяване); завод за маслени радиатори (капацитет над 300 000 броя/годишно) и завод за високообемни бойлери и буферни съдове (капацитет 50 000 броя/годишно; продукти с обем от 160 до 2000 L).

Решението за инвестиция в нов завод на компанията в България е продиктувано не само от стратегическото положение на страната ни, но и от планираните синергии с другите производствени мощности на TESY, с цел ефективно да се отговори на експоненциалното търсене на този тип продукти в Европа. Термодинамичните бойлери и термопомпите стават все по-популярни на глобално ниво, заради високата икономическа ефективност и устойчивост на тази технология. Ръководството на TESY развива и разширява и екипа си. Освен планираните нови работни места и осигуряването на заетост на хората от Шуменския регион, компанията продължава програмите си за обучение за всички служители, както и стипендиантската инициатива за стажанти и млади специалисти, целяща да развие натрупаните им академични знания и прилагането им в практическа среда.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14