Анализи

Иван Гешев: Емоционалното състояние може да доведе до агресия и изрази

  08.06.2023 18:11  
Иван Гешев: Емоционалното състояние може да доведе до агресия и изрази

След края на почивката председателят на Върховия касационен съд Галина Захарова призова членовете на прокурорската колегия на съвета да обявят мотивите си да се откажат от искането си.

"Бяхме многократно атакувани с искане за отводи с всякакви доводи, затова ще се позова само на официален документ. Това е постановление от 2 юни 2023 г. на прокурор Тодор Денков от Софийската градска прокуратура по повод извършена проверка по искане на сдружение "Боец". Извършена е проверка на твърденията и данните за извършено длъжностно престъпление по повод пряка намеса на главния прокурор и разпореждане допускането на израелския експерт на мястото на взрива. Прокурорът е разпоредил отказ да образува досъдебно производство по проверката", обясни Гергана Мутафова от прокурорската колегия на ВСС, която е един от вносителите на искането за отстраняване на Гешев. Според цитирания от нея документ прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство заради липсата на данни за извършено престъпление от страна на Гешев.

Министър Атанас Славов попита дали този акт е стабилен и има ли информация дали е обжалван, а Иван Гешев обясни, че никой отказ не е стабилен акт и подлежи на контрол по реда на НПК.

"Става въпрос за наказателна отговорност. Държа всички доказателства и доказателствени искания да бъдат качени на сайта на ВСС, те не са секретни. Това обстоятелство, което вие цитирате, няма как да ви е известно само и единствено от това постановление", посочи Гешев.

Огнян Дамянов също се включи в дискусията.

"Малко е странна тази процедура, да вървим по тънък лед. Не е редно според мен всеки да бъде питан за всякакви мотиви. Действително вчера доста обмисляхме нашата позиция и решението не е никак лесно. Все се търси някакво въздействие, някакво задкулисно решение. Мислех да не го казвам, тъй като може би не е редно, но не мога да се стърпя. Преди 3 години по време на процедурата за избор на главния прокурор г-жа Дишева се почувства заплашена, писаха се декларации, имаше обществено вълнение. Аз в понеделник казах, че членове на ВСС са викани във ВКП. Как един от вас не дойде чисто човешки да ни попита - как сме, викани ли сме, смятаме ли, че има натиск? Или ще мълчим за едното, а за другото ще говорим", коментира Огнян Дамянов. 

"Предпочитам да не се гледа искането, отколкото да има всякакво съмнение за въздействие. А усещането за това, че има натиск, го създаде г-н Гешев с всякакви пресконференции. Не знам дали този съвет може да се гордее с това нещо. Г-н Гешев, няма нищо мъжко, войводско или такова нещо прокуратурата да прави такива проверки, но това е възмутително, честно казано, и е форма на натиск", подчерта Огнян Дамянов, обръщайки се към главния прокурор.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14