Новини

ВСС гледа второто искане за отстраняване на Гешев, решиха да изслушат Сарафов и Тодоров

  08.06.2023 19:43  
ВСС гледа второто искане за отстраняване на Гешев, решиха да изслушат Сарафов и Тодоров

Пленумът на ВСС разглежда второто искане за отстраняване от длъжност на главният прокурор Иван Гешев. Предложението беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици "политически боклук". Кадровиците решиха да изслушат Ясен Тодоров, зам.-директорът на НСлС, както и Борислав Сарафов, директор на НСлС.

Калина Чапкънова от ВСС представи фактически обстоятелства, които обосновават тяхното предложение. Тя посочи, че те са на база на пресконференцията, която главният прокурор проведе на 15 май в Съдебната палата и в която той нарече българските политици "боклук". Чапкънова допълни, че вече са внесли и съответните доказателствени материали.

Преди главният прокурор Иван Гешев да изрази своето становище по предложението, той напомни, че може да прави доказателствени искания по време на процедурата и след това поиска да изслушат зам.-директорът на НсЛС Ясен Тодоров. Главният прокурор каза, че според него изслушването на Тодоров е относимо по процедурата и ще стане ясно какво са коментирали двамата след опита за атентат срещу него.

Пленумът на ВСС реши да изслуша и да гледа 37-минутния запис от пресконференцията от 15 май, в която Гешев нарича политиците "боклук", за да може да се види какво е било неговото емоционално състояние. След това кадровиците ще решат дали да изслушат директора на НСлС Борислав Сарафов, както и заместник-директора на НсЛС Ясен Тодоров днес или на следващо заседание.

Преди пускането на записа кадровиците излязоха в почивка, за да може технически да се обезпечи излъчването. След като изгледат записа, Пленумът на ВСС ще реши още и дали да бъдат изслушани всички, които са присъствали на брифинга от 15 май, сред които са заместниците на главния прокурор.

По-рано процесуалният представител на главният прокурор адвокат Радостина Томова представи становището на главния прокурор по казуса: "Оспорваме изцяло основателността на това предложение. Изложените в него фактически обстоятелства са извадени от контекста на цялостното изказване на Иван Гешев и от тях по никакъв начин не би могло да бъде направен извода за извършеното нарушение, за което се твърди. Много подробно сме изложили съображение защо той е имал право да направи изказване - от правото си за изказване на свободно мнение, което е гарантирано от Конституцията, се ползва независимо, че той е в качеството си на главен прокурор.

За установяване на обстоятелството, че изложеното в предложението е извадка при това, не смея да твърдя, че е умишлено направена и тенденциозна, но извадка извадена от общия контекст на изказването, която не би могла да бъде на въведена като нарушение на етичните правила и норми, в тази процедура ще поискаме изслушването на този запис, които е приложен и приет като доказателство и вече е приет като доказателство, за да може да се възприеме цялостното изказване и да се извърши преценка дали нашите съмнения са верни или съответно на вносителите", посочи Томова и допълни, че те поддържат доказателствените искания от предното заседания, както и тези, които са направили вчера.

От своя страна Гешев отново настоя всички материали по двете процедури, вече прекратената, както и тази която провеждат в момента, да бъдат качени на сайта на ВСС, за да може всичко да е публично. Той подчерта, че иска да му бъде предоставен разумен срок да се запознае с доказателствата и напомни, че той е получил някой доказателства по-рано през днешния ден като призова да му бъде даден разумен срок, в който да се запознае с тях. При гласуването с 19 "за" беше прието да изслушат Тодоров.

От доказателствените искания, които бяха входирани от Адвокат Томова, стана ясно, че когато Гешев е получил заплашително писмо, с него е била и Марчела Панталеева, експерт по комуникации в прокуратурата.

Последва и предложение на Атанаска Дишева от ВСС да бъде изслушан и директорът на НсЛС Борислав Сарафов. Пленумът на ВСС прие с 11 гласа "за" неговото изслушване, като 8 се обявиха "против". Предложението беше прегласувано, а разпределението при гласуването беше същото - 11 "за" и 8 "против".


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14