Анализи

3019 лева струва придвижването с кола в София, с градския транспорт - 365 лева

  09.06.2023 09:57  
3019 лева струва придвижването с кола в София, с градския транспорт - 365 лева

Автомобилите в София се увеличават все повече, а средната им възраст е 19 години, съобщава "Екипът на София".

Общата годишна поддръжка на една такава кола възлиза на около 3019 лв., като в сумата влизат застраховка гражданска отговорност, каско, данък МПС, годишна винетка, годишно обслужване (технически преглед, масла, филтри, гуми и др.), ремонти, гориво, почистване и аксесоари. Това изчисление правят експертите по транспортно планиране от "Екипът на София“ Николай Николаев, Петър Мънъри и Виктор Чаушев, предава бТВ.

Те уточняват, че разходите варират според разхода на гориво, възрастта и мощността на автомобила, опита и възрастта на шофьора, както и честотата на ползване на автомобила.

На фона на годишните разходи за автомобил придвижването с градски транспорт с годишна карта струва 365 лв. или по 1 лв. на ден. В същото време данните сочат, че личните автомобили са паркирани средно 96% от времето и в действителност се движат само в 4% от него.

"Ако имате автомобил, вие трябва да вложите в него близо 8,3 пъти повече средства на годишна (и месечна) база от средствата, които влага човек, ползващ само градски транспорт. И 1,98 пъти повече средства от човек, ползващ влак за да се придвижи от и към София и градски транспорт, за да се придвижва в града.“, коментира Николай Николаев.

Огромният брой автомобили предизвиква и редица проблеми. Непроходимите улици и все по-големите задръствания са най-очевидният от тях. Данните показват, че заетостта на паркоместата в синя зона е около 94%, а в зелена зона – 82%, като заетостта е почти на 100% пълна в диапазона 11:00 – 17:00. "Предоставянето на още и още места за паркиране не облекчава ситуацията, а само води до по-големи задръствания. Всички са изнервени. Никой не е доволен, опасностите по улиците се увеличават и дишаме мръсен въздух.“, казва Петър Мънъри.

С увеличаването на превозните средства в София нараства значително и броят на пътно транспортните произшествия в столицата. Трафикът е причина и за повишеното замърсяване на въздуха и покачването на температурата в града. Така например в делничните дни в часовите диапазони от 07:00 – 08:00 и 17:00 – 18:00 ч., когато движението е най-натоварено, в столицата се наблюдават изключително завишени нива на фини прахови частици. Огромното количество превозни средства са причина и за чувствителното покачване на температурата в града.

Проблемите, предизвикани от наличието на твърде много автомобили в София, могат да се решат чрез насърчаването на използването на транспортни алтернативи: градски транспорт, електрически автомобили, таксита, тротинетки и колела.

Експертите са категорични, че ефективните мерки включват: 

- данъчни и административни облекчения при отказ от ползване на личен автомобил;

- улеснен режим на паркиране на тротинетки, колела, коли под наем и таксита;

- гарантиране на места в натоварените райони;

- увеличаване на автопарка на градския транспорт;

- увеличаване честотата на линии на градския транспорт;

- създаването на нови линии, които да отразяват актуалните транспортни нужди на населението.

Според "Екипът на София“ Столична община може да подпомогне по-бързото и спокойно придвижване в града като: 

- Популяризира използването на алтернативен транспорт и закупи повече електрически превозни средства: автомобили, камиони, микробуси и автобуси.

- „Създаде ограничения с цел намаляване на автомобилния трафик и въведе ограничения за ползването на коли в критични ситуации (например топлинна вълна), или в определени части на града, където е най-гъсто застрояването (центъра).

- Погрижи се за доставяне на повече електричество и водород, генерирани от възобновяеми източници.

- Свърже, обнови, подобри и разшири велосипедната мрежа, като се фокусира върху сигурността и избягването на конфликтни ситуации.

- Провежда информационни кампании, за да повиши обществената осведоменост, познания и нагласи по отношение смекчаването на климатичните промени.

- Въведе, подпомогне и популяризира железопътния транспорт за вътрешноградски и крайградски пътувания.

- Създаде нови линии на обществения транспорт, които да отразяват актуалните нужди на населението.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14