Анализи

Денков изненадан от бързината на избора на Илиана Иванова за еврокомисар

  29.06.2023 14:16  
Денков изненадан от бързината на избора на Илиана Иванова за еврокомисар

Премиерът Николай Денков изрази изненада от бързината на избора на Илиана Иванова, която беше допусната за излушване в Европейския парламент за нов български еврокомисар. Иванова е номинация на ГЕРБ, другата номинация беше на Даниел Лорер, издигнат от ПП-ДБ.

"Малко бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията, но явно това е процедурата, която е приета и решението оттук нататък вече трябва да се движи по процеса. Това е номинация. Знаете, че има още етапи", коментира Николай Денков пред журналисти в Брюксел.

Министър-председателят смята, че предвидената ротация с настоящия вицепремиер Мария Габриел ще се състои:

"Доколкото зависи от мен, аз правя и ще правя всичко възможно да си извървим етапите с г-жа Мария Габриел, така че да стигнем до ротацията. Разбира се, има много неща, които не зависят от мен и те са преди всичко в Народното събрание

Премиерът Денков е обсъдил и членството на "Продължаваме промяната" в партия "Обнови Европа" на сутрешното заседание на лидерите от страните-членки и е получил уверение, че това ще стане:

"Там, където става дума за принципите, които споменах, разбира се, че ще търсим общи действия. Разбира се, ние смятаме, че в някои отношения има проблем с върховенството на закона. Не е тайна, но трябва да търсим начин да изчистим всички проблеми, които имаме и да се действа напред. Виждате, че макар и трудно, но все пак се търси съдействие в българския парламент, където е още по-важно. Там трябва да се реши как ще изглеждат законите, как ще изглеждат промените в Конституцията. Това е процес бавен, труден, но лично аз съм убеден, че можем да го извървим заедно. Ако можем да го извървим заедно в България, ще можем да действаме заедно и на европейско равнище".


Анкета

Трябва ли 24-ти май да стане национален празник вместо 3-ти март?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14