Икономика

КЗК разреши на Виваком да погълне 7 оператора, А1 и Йеттел реагираха срещу огромна концентрация

  03.07.2023 20:20  
КЗК разреши на Виваком да погълне 7 оператора, А1 и Йеттел реагираха срещу огромна концентрация

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването от телекома "Виваком" на неговите конкуренти на пазара за интернет и телевизия в Северна България - "Нетуоркс-България", "Онлайн директ", "ТВН дистрибуция България", "Телко инфраструктури" (четирите дружества са част от русенската група "Нетуоркс" (NetWorx), както и "Телнет", "Телнет секюрити" и "С.Т.В" (трите компании са част от търновската група "Телнет").

Сделката беше спряна от Върховния административен съд (ВАС) през декември 2022 г. и върната за повторно разглеждане от КЗК, като антимонополната комисия отново се произнася в полза на концентрацията, извършена от страна на "Виваком". Първото решeниe нa KЗK бeшe oбжaлвaнo oт ĸoнĸypeнтния телеком "Teлeнop" (междувременно преименуван на "Йeттeл").

"Нетуоркс-България" е доставчик на интернет и телевизия в областите Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Ловеч, Монтана и София.

KЗK също така е постановила, чe c поглъщането на "Teлнeт" "Виваком" щe бъдe нaй-гoлeмият дocтaвчиĸ нa нaциoнaлнo нивo и нa тepитopиятa нa областите Beлиĸo Tъpнoвo, Гaбpoвo и Pyce.

През 2021 г. "Виваком" придоби софийските Net1, ComNet Sofia и пловдивския доставчик на интернет и телевизия N3.

А1 изрази "голяма изненада и притеснение"

Според конкурента на "Виваком" - "А1 България" - повторното разрешение от КЗК е "тревожен сигнал за всички на телеком пазара".

"Считаме, че поредицата от поглъщания на икономически и инфраструктурно силни оператори позволява на "Виваком" да придобие над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и близо 40% от пазара на интернет, което не е в интерес на пазарната конкуренция и обществото", изтъкват от А1.

Според А1 случващото се е "особено притеснително" заради предстоящото решение за придобиването на "Булсатком" от "Виваком". С него, както и с придобиването на "Нетуоркс" и другите дружества според А1 се създавал още по-сериозен риск да се засилят пазарните позиции на един играч в ущърб на конкурентите и потребителите.

"Йеттел" също е обезпокоен

Компанията собственик на "Йеттел" - PPF Telecom, която включва и инфраструктурните телекомуникационни компании "Цетин" (CETIN), също е обезпокоена от решението на КЗК, което според него "на практика ще подкопае конкуренцията на телекомуникационния пазар в България и така ще доведе до създаването на доминиращ играч в ущърб на потребителите".

Според "Йеттел" и "Цетин" решението на антимонополната комисия противоречи на приетите европейски норми и практики, като одобрените сделки на "Виваком" ще доведат до "огромна концентрация на пазарен дял и власт в ръцете на "Виваком" и нейния собственик "Юнайтед груп" (United Group)".

А1 и "Йеттел" са заедно срещу "Виваком" и по друг казус

"А1 България" и "Йеттел" застанаха заедно срещу "Виваком" и по друг казус. В началото на юни Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) забрани на "Виваком" да прилага новите си, с 25.3% по-високи цени от 1 януари 2023 г. за достъп до и/или съвместно ползване на каналната си мрежа, и да върне цените, които бяха в сила към 31 декември 2022 г.

Решението на КРС беше в полза на поисканата от осем доставчици на интернет и телевизия намеса на телеком регулатора в спора им с "Виваком" за ползването на каналната му мрежа, като сред тях бяха големите му конкуренти - А1 и "Йеттел".


Анкета

Трябва ли 24-ти май да стане национален празник вместо 3-ти март?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14