Свят

Руската мисия Луна-25 ще търси вода на Луната

  10.08.2023 18:50  
Руската мисия Луна-25 ще търси вода на Луната

Текат последните приготовления за изстрелването на първия руски космически кораб за кацане на Луната от 47 години. Русия е в надпревара с останалите космически сили да се превърне в първата държава, чиято сонда ще извърши меко кацане на южния полюс на Луната, който може да съдържа значителни залежи на воден лед.

От векове астрономите предполагат съществуването на вода на Луната, която е 100 пъти по-суха от пустинята Сахара. Картите на НАСА през 2018 г. показаха воден лед в сенчестите части на земния спътник, а през 2020 г. бе потвърдено наличието на вода в зоните на слънчева светлина.

Мисията на лунния апарат „Луна-25“, която ще бъде изстреляна в петък, ще заснеме кацането си на Луната, за да даде възможност на учените да моделират терена и да изследват лунната структура чрез движението на реголита, съобщи в сряда Московският държавен университет по геодезия и картография, цитиран от Синхуа. Реголит се нарича слоят от рехав хетерогенен материал, покриващ твърди скали. Такъв има на Земята, Луната, други планети и някои астероиди. 

„По време на мисията „Луна-25“ планираме да запишем целия процес на кацане с панорамни камери, което ще ни позволи да създадем модел на терена на мястото на кацане. Също така се надяваме да получим кадри в момента на кацането на „Луна-25“, които ще покажат как се държат лунният реголит и прах по време на кацането“, заявиха от университета.

Кадрите ще позволят на геофизиците и геолозите да изучат в детайли свойствата на лунния реголит, здравината на почвата и други ключови характеристики на структурата на нашия естествен спътник. Придобитите данни ще помогнат за улесняване на по-прецизното кацане на бъдещите станции и за по-добро планиране на експерименталния им товар, допълват оттам.

Мисията „Луна-25“, първият руски космически апарат от повече от четири десетилетия, ще се отправи към Луната в 02:11 ч. софийско време на 11 август, петък, с ракета „Союз-2.1б“ от космодрума „Восточний“, разположен в Амурска област в Далечния изток.


Анкета

Подкрепяте ли отнемането на колите на пияните и дрогирани шофьори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14