Икономика

Хиляди протестиращи в Колумбия срещу 50-процентно поскъпване на бензина

  29.08.2023 19:00  
Хиляди протестиращи в Колумбия срещу 50-процентно поскъпване на бензина

Протестиращи в Колумбия изразиха недоволството си от рязкото увеличение на цените на горивата, организирайки мащабни шествия с автомобили и мотоциклети в големите градове. Гражданите считат, че ежемесечното нарастване на цените за бензина, наложено от първото лявоцентристко правителство в историята на страната, може да причини затруднения за малките фирми и да доведе до поскъпване на хранителните стоки.

Протестите идват в контекста на горещи разисквания относно субсидиите за горивата. Властите на президента Густаво Петро твърдят, че такива субсидии на цената на бензина струват около 11 милиарда долара годишно. Затова, според тях, дотациите трябва да бъдат отстранени, за да се покрият дълговете на националната петролна компания "Екопетрол" и да се осигурят средства за социални програми.

Протестите се състоят в контекста на все по-растящото недоволство от икономическото управление на Петро, който влезе във функция преди година с обещание за борба с бедността и установяване на мир след многогодишни въоръжени конфликти. Насилието продължава да е проблем, а икономическият растеж е забавен - прогнозата на Международния валутен фонд за тази година е само 1%.

Протестиращите смятат, че властите трябва да предприемат по-енергични мерки за ограничаване на ефектите от скокообразното увеличение на цените на горивата, като например намаляване на данъците. Голяма част от населението, особено малките бизнеси, все още се борят с последиците от пандемията, което прави поскъпването на горивата още по-тежко, предаде БТА.

 


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14