Новини

Явор Божанков (ПП-ДБ): Крайната дестинация на поведението на Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО

  03.09.2023 19:00  
Явор Божанков (ПП-ДБ): Крайната дестинация на поведението на Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО

"Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал - срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме".

Той обясни, че не приема определението "анти-Радев" за законопроекта, подготвен от него, е още на идейно ниво и все още не е внесен в парламента:

"Представил съм го на нашата парламентарна група и колегите правят бележки и предложения по него, преди да стане официално предложение. Това не е законодателство "анти-Радев", а законодателство "анти-еднолична власт". Досега този въпрос не беше поставян, защото никой не беше злоупотребявал със служебна власт. В законопроекта е предвиден механизъм да не могат безконтролно да се случват кадрови назначения, които са направен от служебния кабинет на президента, одобрени от самия него. Къде е контролът - власт възпира власт? Неговият кабинет е безконтролен, защото няма Народно събрание", каза Божанков.  

Явор Божанков подчерта, че квотите, които има президентът с конституционно основание, не са засегнати в подготвяния законопроект.

"Говорим само за квотите със законодателно основание, дадени от Народното събрание по целесъобразност. Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ. Давам пример със СЕМ. Той беше разтресен от скандали за руска пропаганда от доклади, основателни, подкрепени с факти. Тогава се видя, че президентската квота е тази, която пази руския интерес като рохко яйце. Цялото общество го видя. За мен е очевидно, че такава пропаганда има. Политическото решение зависи само от законодателния орган, който е дал тези квоти по целесъобразност, ако реши - може да ги отнеме. Има няколко начина на действие в момента.  Единият е импийчмънт, но това е процедура, която се развива в Конституционния съд и трябва да има едни основания. Другият начин е на ниво Конституция да се направи реформа в институцията служебен кабинет. Третата линия на действие е да преразгледаме неговите правомощия в законодателството, което зависи от обикновено мнозинство и най-вече от политическа воля. Ако не искаме руска пропаганда в СЕМ, моето субективно мнение е, че има такава, правя предложение квотите на президента да бъдат преразгледани", каза още Божанков.

Депутатът заяви, че по линия на сектор сигурност няма никакви съмнения за руско влияние и в други органи, като уточни, че не може да изнася информация от закрити парламентарни заседания.

"Убеден съм, че реформа в службите за сигурност в България трябва да има. Рисковете не са само за страната ни, а въобще за сигурността на съюзите, в които членуваме - ЕС и НАТО, защото , ако има уязвимо звено, то е точно България. На база на всичко, което съм чул и видял, съм абсолютно убеден, че такава промяна е наложителна", каза още народният представител.

Божанков обясни, че квотите ще бъдат променени, като президентските квоти преминат към Народното събрание, но не към едно, а ще бъдат запазени различните срокове, за да се гарантира, че няма една легислатура да доминира в даден орган.

"Т.е. президентската квота се избира по различно време от различно Народно събрание, за да се гарантира плурализъм и взаимен контрол", добави той.

Според Явор Божанков "крайната дестинация на поведението на Румен Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО".

"Абсолютно съм убеден! Факт е, че всички действия по отношение на войната, оръжието за Украйна, членуването на България в съюзите, позициите на президента генерално поставят под въпрос ориентацията на България спрямо Европа и НАТО. Не сега и веднага. Но такъв тип поведение естествено отдалечава България стъпка по стъпка. Голяма задача пред нашето правителство е да направим не само законодателство, което да гарантира, че руско влияние няма да се прокара през президентската институция. Но какво стана с всички руски активи в България? Нито един лев замразен няма в България. Компетентните институции трябва да действат", посочи още депутатът.  

Божанков постави въпрос дали Румен Радев е правил среща в президентството с Валентин Златев, като посочи, че знае нещо за това и очаква, ако президентът потвърди за такава среща - да разкаже какво са си говорили, "защото темата "Лукойл" е голяма тема около руските интереси в България", добави той.

Пред БНР депутатът от ПП-ДБ заяви, че при конструирането на правителството "Денков-Габриел" никога не е стоял въпрос за участие на Алексей Петров или бащата на Кирил Петков - Петко Петков.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14