Свят

Франция планира да забрани електронните цигари за еднократна употреба

  04.09.2023 12:02  
Франция планира да забрани електронните цигари за еднократна употреба

Електронните цигари за еднократна употреба ще бъдат забранени във Франция като част от национален план за борба с тютюнопушенето, каза министър-председателят на страната в неделя, предаде "Гардиън".

Елизабет Борн заяви пред телевизия RTL, че правителството "скоро ще представи нов национален план за борба с тютюнопушенето, по-специално забраната на електронните цигари за еднократна употреба, известните "пуфове", които създават лоши навици у младите хора".

Френското правителство довършва своя бюджет за 2024 г. с по-широк план за намаляване на тютюнопушенето, което според Борн е причината за 75 хил. смъртни случая годишно в страната.

Тя отбеляза, че планът не включва ново увеличение на акцизите върху цигарите, добавяйки: "Но това не означава, че не сме бдителни за консумацията на тютюн."

Нейната основна грижа са вейповете за еднократна употреба, известни като "пуфове" във Франция, които според нея са врата към пушенето.

Тя се тревожи, че цигарите с вкусове като маршмелоу и дъвка, напомнящи сладкиши от детството и на цена от 8 до 12 евро за 500 "пуфа", са насочени към тийнейджърите.

Няколко европейски страни също се опитват да ги забранят. Онлайн продажбите са забранени в Белгия, а в Ирландия се провеждат национални консултации за забрана. В Германия правителството забрани ароматизираните електронни цигари.
Австралия предприе най-строгия отговор, като направи вейповете само по рецепта, намали съдържанието на никотин в тях и ограничи ароматите.

В Нова Зеландия са предприети подобни стъпки със забрана за повечето вейпове за еднократна употреба и ограничаване на маркетинга за деца, включително забрана за магазини за вейп в близост до училища.

Ирландско изследване показва, че тийнейджърите, които използват електронни цигари, са до пет пъти по-склонни да започнат да пушат в сравнение с тези, които не го правят.

 


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14