Икономика

Илиана Иванова - бъдещият еврокомисар с портфейл от 120 милиарда евро

  04.09.2023 12:04  
Илиана Иванова - бъдещият еврокомисар с портфейл от 120 милиарда евро

Във вторник - 5 септември, номинираната за еврокомисар Илиана Иванова ще бъде изслушана пред комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование в Европейския парламент. Тя вече отговори писмено на въпросите и очакванията са процедурата по избора ѝ да премине гладко и без сътресения.

Илиана Иванова ще заеме овакантения пост от Мария Габриел, която напусна Европейската комисия през май, за да бъде кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС.  Впоследствие стана вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на акад. Николай Денков. Двамата ще са премиери на ротационен принцип през 9 месеца. Така през пролетта на 2024 г. Мария Габриел би трябвало да е начело на правителството на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Илиана Иванова ще е еврокомисар няколко месеца, защото през пролетта на 2024 г. ще има избори за нов Европейски парламент. Тя ще довърши ресора на Габриел, която отговаряше за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта.

Ако имаше интрига около избора кой да е бъдещият български еврокомисар, тя беше вътрешна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заложи на "жена, добре позната в Брюксел и компетентна". В същото време ПП-ДБ предпочетоха мъж без опит в европейските институции - бившият министър на иновациите Даниел Лорер.

Правителството изпрати и двете кандидатури, оставяйки на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да реши дилемата - той или тя. Фон дер Лайен избра Илиана Иванова заради значителния ѝ опит в европейските институции и защото е жена, за да се запази паритета между двата пола в ЕК.

Екипът на фон дер Лайен започна да се разпада година преди изборите през 2024 г. Освен овакантения пост от Габриел, наскоро и двамата ѝ заместници - Франс Тимерманс - комисар по въпросите на климата, и Маргрете Вестагер - комисар по конкуренцията, също се оттеглиха. Тимерманс ще се опита да стане премиер на Нидерландия на предстоящите избори, а датчанката Вестагер да оглави Европейската инвестиционна банка.

Процедура по изслушване
По тази причина очакванията са Илиана Иванова да няма проблеми при изслушването си във вторник пред двете парламентарни комисии по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование. Предвижда се още същият ден те ще дадат оценка и предложение дали да бъде приета или отхвърлена кандидатурата ѝ.

На следващият ден (6 септември) съветът на председателите на комисии в Европейския парламент ще направи своята оценка на базата на предложенията на двете комисии.

След това председателският съвет, който се състои от председателя на Европейския парламент и от председателите на политическите групи, ще вземе решение дали да обяви изслушването за приключило и да обяви датата за гласуване в пленарна зала.

Ако решението на председателския съвет е положително, гласуването на кандидатурата на Илияна Иванова в пленарна зала е насрочено за 12 септември.

Портфейл за 120 милиарда евро
"За мен е чест, че председателят Фон дер Лайен ми възлага портфейла за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта поради стратегическото му значение за общото ни бъдеще в Европейския съюз", казва в писмените си отговори до двете комисии Илиана Иванова.

Отбелязва, че заема поста през последната година от мандата, и едва няколко месеца преди изборите за Европейски парламент. Гарантира възможно най-гладко сътрудничество между Еврокомисията, Европарламента и другите институции.

Илиана Иванова ще управлява портфейл с общ финансов пакет от над 120 милиарда евро през настоящия програмен период.

Като първи приоритет тя посочва запазването на позицията на Европа като световен лидер в областта на науката, научните изследвания и иновациите, както и успешното изпълнение на "Хоризонт Европа".

Илиана Иванова обещава още да работи за изпълнението на Европейския зелен пакт, цифровия преход, новия европейски "Баухаус".

По най-голямата програма "Хоризонт Европа", с бюджет от 34 милиарда евро, Иванова е наясно, че парите не стигат за всички внесени висококачествени иновативни и научни изследвания, но обещава да привлече допълнителни средства от други програми на ЕС,
национални или частни източници. Една от възможностите е прехвърляне на средства от фондовете за сближаване - до 5% от страните членки, като досега две държави са предвидили да направят това.

Тя обещава да съсредоточи усилията си върху привличането на таланти и намаляването на изтичането на мозъци. "Амбицията ми е нашият континент да продължи да бъде привлекателен за провеждане на високи научни изследвания и иновации навсякъде", казва Иванова.

Тя ще съсредоточи усилията си и в създаването на "регионални иновационни долини", които да насърчават сътрудничеството между повече и по-малко напреднали страни в ЕС с акцент върху приоритетните области, които са от ключово значение за конкурентоспособността на Европа.

Илиана Иванова поддържа ангажимента за заделяне на 35 % от бюджета на "Хоризонт
Европа" за действия в областта на климата. Ще продължи и работата по асоциирането на държави извън ЕС към тази програма. Амбицията е до края на мандата на комисията към програмата да се включат Нова Зеландия, Канада, Южна Корея и Япония, както и да продължи разговорите с Великобритания и да започне с Швейцария.

В портфейла на Иванова са и фондове по политиката на сближаване в размер на 43 милиарда евро за инвестиции в научни изследвания и иновации, както и 48 милиарда евро по Механизмът за възстановяване и устойчивост.

Обещава да продължи успешната програмата "Творческа Европа", която предоставя значителна подкрепа от 2.44 милиарда евро за всички сектори на културата до 2027 г. Средствата са за подкрепа на културни мрежи, платформи и проекти за сътрудничество, схемата за мобилност "Културата движи Европа" (Culture Moves Europe), Европейските столици на културата, наградите за култура, Знака за европейско наследство, новата инициатива - Ден на европейските автори.

Коя е Илиана Иванова?
Според предварително обявения дневен ред Европарламентът трябва да гласува одобрението на кандидатурата на Илиана Иванова на 12 септември - два дни преди да навърши 48 години.

Родена е в Стара Загора, където завършва езиковата гимназия "Ромен Ролан". През 1999 г. защитава магистратура по Международни икономически отношения в Икономически университет във Варна. През 2004 г. придобива магистърска степен и по международен мениджмънт в Университета "Тъндърбърд“ в Аризона, САЩ.

Професионалният ѝ път започва през 1999 г. като координатор за международните финансови институции в Министерство на земеделието и храните, като заема тази длъжност до 2002 г. В периода 2004 - 2006 г. е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

Прибира се, за да се впусне в политиката, като член на ГЕРБ. През 2007 става общински съветник в Столичния общински съвет. Две години по-късно - през 2009 г., вече е евродепутат. Избрана е за заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол, като остава на поста до края на 2012 г.

От 1 януари 2013 г. Илиана Иванова става член на Европейската сметна палата. От 21 септември 2016 г. е ръководител на Одитен състав II, специализиран в областта на политика "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

От 2022 г. до момента Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в Европейската сметна палата. Тя е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на Комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост. Владее английски, френски, немски и руски език.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14