Анализи

Николай Денков: Търсим вариант, за да отпушим строителството на АМ Хемус

  07.09.2023 09:00  
Николай Денков: Търсим вариант, за да отпушим строителството на АМ Хемус

Обстановката с наводненията се успокоява, институциите са на терен, увери премиерът

Няма как да подминем проблемите с АМ "Хемус". Проблемът там е, че се започват строежи, които не съответстват на правилата и законите, раздават се пари без да има трасе и е създадена огромна каша по отношение на това как да се продължи и затова няколко правителства не могат да продължат строителството. Трябва да работим с парламента, знам, че регионалният министър подготвя вариант, който да предложи.

Това обяви премиерът Николай Денков през фейсбук в отговори на въпроси на граждани и журналисти.

Днес правителството отчита 3 месеца от встъпването си в длъжност на 6 юни.

Трябва да престанат да се обжалват всякакви обществени поръчки, да се отпушат незаконните строежи и политиците да спрат да спорят дали може да се строи незаконно - не, не може, обясни премиерът.

Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Обстановката се успокоява постепенно, водата е пусната и може да се използва за битови нужди, летовниците се изнасят с помощ от КАТ, все още има затруднения заради разрушената настилка, каза още Денков.

 Следващите дни ще се оцени кои са спешните ремонти и ще се отпуснат пари за целта, каза премиерът. Той похвали институциите за бързата им реакция.

Хората са на терен в момента, обхождат къщите и говорят с хората. Включи се и армията с техника. АПИ вече превози моста и доколкото знам още днес ще започнат да го строят. Има поне два вида помощи, за които може да се кандидатства - до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това, подчерта Денков.

Единият от големите проблеми е възстановяването на пътната настилка - средства има, но трябва да се направи преглед. Вторият е прегледът на водосборните потоци и деретата. Този тип оценки какво е повлияло и каква е причината трябва да се правят след много по-внимателен анализ, подчерта той.

Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала, това е нейна задача. Изказвам съболезнования, имаме четирима загинали. Когато имаме такива валежи, имаме природно бедствие и ясно разделени трябва да бъдат нещата кога риска идва от това и кога от причини от човека, каза Денков.

Проверките на прокуратурата зависят от нея, но по отношение на причините, свързани със самия терен и водосбора, който се събира, ще отнеме време от 2-3 месеца, за са види кой и каква отговорност носи тук, каза още Денков.

Трябва да се спре със застрояването. Такъв законопроект е част от програмата ни, но за съжаление, другите политически сили имат колебания в това отношение, каза Денков.

Миналата година имаше огромна съпротива към редовното правителство да привлечем завод за батерии, резултатът е, че той отиде в Румъния и обяви, че заводът ще е за 8000 работни места, каза той.

Хубав символ имаше, както в деня на Съдинението, така и в мача вчера. Този символ трябва да е пример за политиците и да избираме каузите, които могат да ни обединят. Няма съмнение, че имаме различия с президента Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за гражданите и икономиката - такива са проектите с Гърция и Румъния, и енергийните проекти. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за такива проекти. Приемете разговора вчера като подадена ръка, включително и от моя страна, защото много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството да престанат, каза премиерът.

Това, което знам е, че Мария Габриел като външен министър и президентът са провели разговор за посланиците. Вчера накратко обсъдихме тази тема с президента. Разговорът е бил конструктивен. Знаете, че трябва двете страни да се съгласят, за да бъде издаден указ. Нека да видим какъв ще е крайният резултат, скоро ще е, увери той на въпрос на "24 часа" за това има ли разнобой между правителството и президентството за назначаването на посланици.

Поискахме от всички министерства информация за това какви са възнагражденията, за да имаме цялата информация, срокът е 15 септември, след това в хода за подготовка на бюджета за 2024 г., ще направим сериозна крачка за овладяване на тези дисбаланси, каза той по отношение на заплатите в НСИ и останалите институции, които не получиха увеличение с бюджета за 2023 г.

Миналата година в МОН направих така, че всички пенсионери бяха пенсионирани точно по тази причина. В МВР също трябва да върви този процес. Министърът е млад и амбициран, предполагам, че ще предприеме стъпки в тази посока, каза Денков.

Борбата за нормален живот в България е борба срещу демографската криза. Опитваме се да привлечем и инвеститори, които да дават високи заплати, каза Денков. Той напомни, че в понеделник бе в институт за развитие на изкуствен интелект. "Дошъл е учен от Белгия и сега ще живее в България. Дошли са хора от целия свят да живеят тук, това е начинът да привлечем такива светли умове. Всеки от тях идва със семейството си. В СУ при мен дойде докторантка, завършила във Франция, заедно с приятеля си, който пък работи във френска фирма, която е отворила клон в България. Трябва да привлечем хора с висока квалификация и така да създадем верига от работни места", каза той.

Не се предвижда промяна в регионите, но започнахме работа, че да променим този дисбаланс - София-Пловдив линията се развива изключително добре, но това става за сметка на други региони. Това, което заложихме в оперативните програми, бе 50% от средствата да отиват за Северозападна България, за да започнем да наваксваме. Да напомня идеята за Северозападния университет във Враца - няма как да очакваме региона да привлича инвеститори и да задържа млади хора без това, каза той.

Другата седмица ще бъда във ВМА, обсъждаме как да се ускори процесът по излизане на проби, свързани с наркотици така, че да е максимум седмица, стартирахме закупуването на апаратура и трябва да се обучат и специалисти, които да работят с нея. Очаквам резултати и да променим организацията за тестовете още следващата седмица. Истинският тест, който дава резултатите са кръвните проби. По-скоро трябва да се смени законът и да се затворят вратичките някой да отказва да се прави кръвен тест. Обсъждаме и с колеги химици как да тестваме, ако някой откаже такъв, допълни премиерът.

В парламента има проект, който да махне стикерите от стъклата на автомобилите. За екостикерите все още няма съгласие, говоря за министерствата да се разберат и да внесат проект. По отношение на електронното управление - да припомня, че НАП вече попълват документите ни. Ето пример за една прекрасна услуга, която се дава на гражданите. Отделно се обменя информация между институциите без гражданите да се занимават, каза премиерът. 

Ще се пресекат и злоупотребите с ученически бележки от лекар. Скоро те ще са електронни, стана ясно от думите му. 

Оборудването за "Белене" стои от години и всякакви опити да бъде построена, не срещата необходимата икономическа обосновка, че да привлече инвеститори. Ясно е, че Русия дълги години ще бъде под санкции и ние няма как да работим с нея. Това оборудване е добре, че се появи някакъв купувач. Следваме решението на парламента и се надявам преговорите да са успешни. Успоредно с това си развиваме ядрената енергетика. Преговорите с Уестингхаус за реактори имат възможност, която други нямат - те могат да намаляват мощността си сравнително бързо и това ги прави изключително добри за комбинация с други екологични източници, каза той.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14