Новини

ДАНС е заскяла нерегламентиран износ на лекарства

  15.09.2023 14:42  
ДАНС е заскяла нерегламентиран износ на лекарства
  google

Държавната агенция „Национална сигурност“ е засякла нерегламентиран износ зад граница на лекарства, които са дефицитни у нас. Повод за доклада е изпратено запитване от председателя на здравната комисия Костадин Ангелов във връзка със справка на липсващи медикаменти.

В доклада се посочва, че направена промяна през 2022 г. в електронната система за проследяване на лекарствата у нас - СЕСПА, е разработена в интерес на търговците за сметка на българския пациент.

В анализът още се посочват и конкретни дружества, които са извършвали износ на лекарства, включени в забранителния списък. По случая е информирана и прокуратурата.

„Това води до облагодетелстване на законни схеми свързани с източване на публични средства от бюджета на НЗОК, анализът на резултатите от проверките установява, че повечето сделки между търговците на едро в страната са извършени с участието на частни дружества извършващи вътреобщностни доставки в ЕС на лекарствени продукти незаконно придобити  от аптеки или лечебни заведения“, обясни Костадин Ангелов, който е председател на здравна комисия в НС.

"Винаги сме казвали, че ако някой нарушава закона, трябва да бъде наказан максимално бързо и справедливо - няма никакво значение кой е той", коментира доклада на ДАНС за незаконния износ на дефицитни медикаменти премиерът акад. Николай Денков.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14