Икономика

Земеделският министър Кирил Вътев: Похарчиха ме. Забраната за внос не трябва да отпада, обмислям оставка

  15.09.2023 15:25  
Земеделският министър Кирил Вътев: Похарчиха ме. Забраната за внос не трябва да отпада, обмислям оставка
  google

Земеделският министър Кирил Вътев в интервю пред Соня Колтуклиева, в което призна, че се чувства похарчен и че от три месеца защитава тезата, че забраната за внос на зърно от Украйна не трябва да отпада, публикувано в pik.bg.

Соня Колтуклиева: Г-н министре, благодаря Ви, че ми връщате обаждането… търсих Ви по време на ефира на ПИК тв, който току-що завърши.

Кирил Вътев: Не можех да вдигна веднага, защото съм в Министерски съвет. Чакам среща с Мария Габриел. Работим няколко министерства за изработването на обща концепция за замеделската политика на България
 
Соня Колтуклиева: А какво става с проблема със зърнопроизводителите? Надига се целият сектор. Понеделник-вторник ще блокират България

Кирил Вътев: Да, знам. Ами предстои следобед да обсъждаме какво правим, защото сега всеки е на откриване на учебната година, на не знам си какво и чакам на тази среща да обсъждаме.
 
Соня Колтуклиева: А кой ще участва в тази среща?

Кирил Вътев: Нямам представа.
 
Соня Колтуклиева: Това е на правителствено равнище или чакате и от името на бранша да дойде някой?

Кирил Вътев: Браншът сме го поканили утре.
 
Соня Колтуклиева: Утре, в събота? В колко часа и къде?

Кирил Вътев: Нека да видим следобед какво ще се реши и ще Ви кажа всичко.
 
Соня Колтуклиева: Добре, защото Илия Проданов, председателят на Националната асоциация на зърнопроозводителите ми даде интервю и каза: „Имаме покана от министъра за събота. Ние няма да отидем. Да дойде той на протеста”.

Кирил Вътев: Кога Ви го каза това?
 
Соня Колтуклиева: Преди час.

Кирил Вътев: А от премиера имат ли покана? Хайде на мене ми отказаха, защото те ще го изядат това момче …., аз знам с кого си има работа; те са му скочили и предполагам са го притиснали.
 
Соня Колтуклиева: Кой?

Кирил Вътев: Ами хора, които са настроени винаги агресивно.
 
Соня Колтуклиева: Кои са те?

Кирил Вътев: От земеделски произход ли? Най-различни. Те са си постоянно готови, само някой да им даде знак.
 
Соня Колтуклиева: Ако блокират пътищата към София и в цялата страна, както се заканват, какво ще направи правителството?

Кирил Вътев: Нямам представа. Трябва да се съберем, да го обсъдим и да решим. Аз ги каних най-настоятелно да дойдат утре, на мене ми отказаха. Сега там има различни групи. Странното е това, че такива, дето имат органическа непоносимост един към друг се събраха. Дай Боже това да е добър знак, че българският народ най-накрая ще тръгне да се обединява. На фона на всичкия негатив, който се изсипа върху мен, ако се случи нещо такова, значи не е важно, че мен ме похарчиха. Да живее обединението на българския народ!
 
Соня Колтуклиева: “Похарчиха” казвате; ще трябва да си тръгнете ли?

Кирил Вътев: Ами не, никой не е казал, че трябва, аз сам ще си тръгна.
 
Соня Колтуклиева: Сам ще си тръгнете?

Кирил Вътев: Ако преценя.
 
Соня Колтуклиева: Обмисляте оставка, така ли?

Кирил Вътев: То всичко ми се върти в главата в това напрежение, в което живея. Може ли аз да защитавам една кауза три месеца и накрая да бъда поставен в тази безизходица, като начина, по който се случи.
 
Соня Колтуклиева: Като казвате кауза, какво имате предвид?

Кирил Вътев: Моята роля е да защитавам на първо място българския потребител и за да бъде защитен българският потребител – да създавам условия за производство на български храни, което се извършва от българския земеделски производител. Това е пътят от полето до масата. Ние само тука се разделяме… Тя е много дълга тази тема, за влезем в нея, да си обясним защо земеделието е в това състояние, натрупвани проблеми от 30 години, от 20 години, от 15 години. Ееее, тия големи очаквания са за супер-старт, пък аз съм само мини-старт.
 
Соня Колтуклиева: Според Вас, трябваше ли или не да отпада ембаргото за вноса от Украйна?

Кирил Вътев: Не знам дали знаете, снощи до много късно, Европейската комисия заседава, в момента продължава и не може да стигне до решение. Още не е ясно ще отпадне ли, няма ли да отпадне. За мене – не трябва да отпада. Ама какво от това!? Аз това го защитавам три месеца.

Соня Колтуклиева: Значи Вие лично от три месеца очаквате, че ще се появи този драматичен проблем.

Кирил Вътев: Да.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14