Свят

Полша и Унгария удължиха забраната за внос на украинско зърно

  15.09.2023 22:10  
Полша и Унгария удължиха забраната за внос на украинско зърно
  google

След решението на Европейската комисия да не удължи забраната за внос на украинско зърно в петте съседни на Украйна държави от ЕС, премиерът Полша Матеуш Моравецки заяви, че отстояването на интересите на полските земеделски производители е с най-висок приоритет и затова страната удължава тази мярка, съобщи “TVP World”. Припомняме, забраната изтече днес, 15 септември. 

Унгарското правителство също обяви, че ще запази ограниченията върху украинското зърно, като се противопостави на решението на Европейската комисия.

"Унгария ще затвори границите си за 24 украински продукта", в сравнение с предишните четири, заяви министърът на земеделието Ищван Наги в изявление, публикувано във Facebook.

По-рано днес ЕК реши да не удължава рестрикциите, а Украйна се съгласи да въведе всички законови мерки (включително например система за лицензиране на износа) в рамките на 30 дни, за да се избегне рязкото покачване на цените на зърното.

ЕС заяви, че ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато ефективните мерки на Украйна са въведени и работят пълноценно.

Вносът на украинско зърно, включително пшеница и царевица, беше забранен на територията на пет държави от ЕС: Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния по силата на споразумение, сключено с Брюксел по-рано тази година. Разрешен бе само транзит до други дестинации.

Земеделските стопани в петте гореспоменати държави многократно са се оплаквали от пренасищане с продукти, което намалява цените им на вътрешния пазар.

След сключването на споразумение за украинските земеделски продукти с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, в началото на май ЕК наложи ембарго върху вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна за тези страни.

Първоначално забраната бе в сила до 5 юни, но в крайна сметка бе удължена до 15 септември. /БГНЕС


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14