Свят

Финландия: Рискът от използване на ядрени оръжия в Украйна е огромен

  18.09.2023 10:01  
Финландия: Рискът от използване на ядрени оръжия в Украйна е огромен

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо смята, че рискът от използване на ядрени оръжия във войната, която Русия води срещу Украйна, е огромен. Следователно той разбира колебанието на някои политически лидери относно предоставянето на оръжия за Украйна. В интервю за The New York Times, Саули Нийнистьо предупреждава НАТО и Европа да са нащрек за рисковете от ескалация на конфликта.

Президентът на Финландия, Саули Нийнистьо, е човекът, който се смята за основния отговорен за присъединяването на страната му към НАТО, както и на Швеция, която очаква ратификация, след руската инвазия в Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън се е консултирал с него за Русия и нейния президент Владимир Путин, с когото Нийнистьо се е срещал многократно.

В дълго интервю в изпълнената си със светлина модернистична резиденция в Хелзинки Нийнистьо предупреди европейските лидери и граждани да са внимателни заради рисковете от ескалация на руската война срещу Украйна.

Коментирайки ситуацията със свалянето на руски ударни безпилотни самолети на територията на Румъния, финландският президент заявява, че сега светът е "в много деликатна ситуация“.

"Дори малките неща могат много да променят ситуацията и за съжаление, към по-лошо. Това е рискът от такава широкомащабна война. Рискът от използване на ядрени оръжия е огромен", допълва той.

Както обяснява Нийнистьо, думите му са отчасти и отговор на онези, които критикуват "твърде предпазливата“ политика на президента на САЩ Джо Байдън или германския канцлер Олаф Шолц по отношение на предоставянето на ракети с голям обсег на Украйна.

"Има разлика между тези, които носят отговорност и тези, които не носят. Във Финландия също чуваме мнения, че Америка трябва да направи това или онова. И аз просто исках да отбележа, че ако има ескалация на голяма война, ще бъде световна война, така че ядреният риск става очевидно по-голям“, подчертава финландският президент, предаде "Фокус".


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14