Икономика

Цените на петрола вървят нагоре под натиска на опасения за доставките

  18.09.2023 10:59  
Цените на петрола вървят нагоре под натиска на опасения за доставките

Цените на петрола се покачиха, макар и минимално, в днешната търговия под натиска на опасенията, че през последното тримесечие на годината може да се стигне до недостиг заради продължаващите ограничения на добивите и износа от страна на Русия и Саудитска Арабия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Напрежение създават и прогнозите, че търсенето на петрол в Китай постепенно ще се възстанови.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 5 цента или 0,1 на сто до 93,98 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 15 цента или 0,2 на сто до 90,92 долара за барел.

"Политиката за стимулиране на икомиката в Китай, стабилните данни за икономиката в САЩ и продължаващото намаляване на добивите от страна на някои членки на ОПЕК+ подкрепят "бичите" настроения на петролните пазари", казва анализаторът в "Си Ем Си маркетс" (CMC Markets) Тина Тън.

Цените на сортовете Брент и американски лек растат от три седмици насам и достигат най-високите си нива от ноември м.г. И двата сорта вървят към най-голямото си повишение за тримесечие от началото на руската инвазия в Украйна. Принос за това имат както намаленията на износа от страна на Русия и Саудитска Арабия, така и повишеното производство в китайските рафинерии, залагащи на износа на пререботени продукти с висок марж на печалбата.

Свиването на производството от страна на Рияд стабилизира пазара през юли, но е на път да породи дефицит от 2 милиона барела дневно през четвъртото тримесечие, според анализатори от Ей Ен Зет (ANZ).


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14