Новини

Протестът срещу вноса от Украйна: Зърнопроизводителите повеждат към пътни блокади

  18.09.2023 13:26  
Протестът срещу вноса от Украйна: Зърнопроизводителите повеждат към пътни блокади
  Dnevnik

Днес в 10:00 часа земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна, като ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а утре протестите ще бъдат насочени към София, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

12:56
Министърът на земеделието покани официално протестиращите на среща

Кирил Вътев - министър на земеделието

Министърът на земеделието Кирил Вътев изпрати покана до инициативния комитет на протестиращите за среща.

"Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме", се казва в обръщението.

Министърът потвърждава, че "никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната" и изброява последствията от ковид-пандемията, войната в Украйна, инфлацията, пазарната несигурност, крехката вътрешнополитическа обстановка.

"След три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит, се постигна много. Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит", отбелязва Вътев, който преди време беше председател на Асоциацията на месопреработвателите и е изградил голяма компания в сектора.

Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре.

Той се съгласява с колегите си от земеделския бизнес, че "нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна" и че "нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти, е застрашена от дъмпинг". Декларира, че единственото, което правителството иска, е "да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители". Уверява, че кабинетът "Денков - Габриел" не спира и сега да отстоява
националния интерес. "Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители", обещава Вътев.

Той потвърждава казаното от премиера Денков, че още в нощта на 15 срещу 16 септември след решението на Европейската комисия да отпадне забраната за внос от Украйна са проведени серия от разговори, които продължават и сега. В тях България настоява Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

Тъй като уточняването на детайлите не може да бъде извършено правилно без участието на браншовите организации от аграрния сектор Вътев кани техни представители по всяко време на среща в министерството.

Повтаря, че формулираните искания в останалите четири точки са удовлетворени.

12:16

Протестиращите препоръчват да се пътува само при крайна необходимост

Полицията препоръчва алтернативни маршрути на пътуващите, попаднали в задръстване в Плевенско. Снимката е от района на с. Горна Студена.

Пътуванията на граждани да са само при крайна необходимост, защото по пътищата се придвижва селскостопанска техника, призова чрез БНР зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Георги Милев.

Репортер на БТА, който пътува в Плевенско, информира, че полицията препоръчва алтернативни маршрути на пътуващите, попаднали в задръстване.

Повече от 40 точки в страната вече са блокирани, твърди Милев пред националното радио. Кореспонденти на радиото съобщават, че над 300 производители с трактори и комбайни са се събрали на изхода на Стара Загора към магистрала "Тракия", при Аврен е затворен пътят Варна - Бургас, блокирани са пътният възел Петолъчката и кръговото на Благоевград в посока Бургас, пътят Силистра Русе. . В Добричко блокадата е на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам.

11:25
МВР впрегна целия си ресурс заради протестите на зърнопроизводителите

МВР впрегна целия си ресурс заради протестите на зърнопроизводителите

Целият ресурс на Министерството на вътрешните работи (МВР) е зает с обезпечаването на обществения ред във връзка с протестите на зърнопроизводителите, съобщават от ведомството. От там допълват още, че е създадена необходимата организация за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите по време на демонстрациите.
Назначен е и временен оперативен щаб, в който влизат МВР, прокуратурата, ИА "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) и представители на Националната агенция за приходите (НАП).

"Апелираме протестиращите да се съобразяват с полицейските разпореждания и да се въздържат от извършването на правонарушения", призовават от МВР.

Българският фермерски съюз протестира на летището в Бяла Слатина.
Земеделски производители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!".

Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района.

"Ние работим на загуба. Около 80-90 % от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност", каза пред БТА Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", който е един от протестиращите в Русе. По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете.

Българският фермерски съюз протестира на летището в Бяла Слатина.
Синан Вейсал, областен координатор за Русе на браншова камара "Плодове и зеленчуци", каза, че секторът не е в добро състояние от много години. "Борим се за оцеляване. Евтиният внос на плодове от Украйна влошава допълнително положението", каза Вейсал. По думите му цената на килограм замразени малини внос от Украйна е 1.20 евро, а в България се плаща 2.00 лв. за брането на килограм малини.

Протестът ще продължи до 12:30 часа днес, а след това движението ще бъде затваряно през час през деня, каза Милен Коев.

11:22
Агенцията по храните не е открила тежки метали в украински храни

Българската агенция по храните опроверга твърденията на Марияна Кукушева от Съюза на хлебопроизводителите, според която житото, внасяно от Украйна, съдържа тежки метали и се използва в България като фураж.

Пред Нова телевизия директорът на дирекцията, която отговаря за фуражите, Иван Генчев каза, че всички пратки са проверени и не са открити тежки метали.

"Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. Няма отклонения в показателите. Тези проби са взети по време на засилен контрол, добави Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на агенцията.
Засиленият контрол означава, че се вземат проби от всяка пратка във вътрешността на страната в точката на местоназначението.

Тя съобщи, че има заповед, според която от днес засиленият контрол се възобновява.

10:59

Денков: Част от исканията са решени, останалата - не могат да бъдат решени

Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от Европейската комисия и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти, цитиран от БТА.

През цялото време е имало диалог с производителите, подчерта премиерът и добави, че има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още той.

10:27
България ще осигури коридор за солидарност, обеща транспортният министър

Няма какво да загубим от вноса на украинско зърно. Целта е да се осигури по-бърз експорт към страни, които имат нужда от него, като например държавите в Африка. България ще осигури коридор за солидарност до някое пристанище, откъдето зърното ще се разпределя. Немалко пари ще спечелим от транспорта", каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред Би Ти Ви. Повече за интервюто на министъра четете тук:

10:24
Как се стигна до протеста

Как се стигна до протеста

До решението за протестни действия се стигна миналата седмица след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор "Земеделие". То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

Извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на тези продукти беше въведена от Европейската комисия след протести на фермери в тези държави. Според мярката през тези страни можеше да преминават транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, но не и да се предлагат на техните вътрешни пазари.

Европейската комисия съобщи в петък, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна. След края на този срок Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар.

Министър-председателят Николай Денков съобщи в неделя, че България трябва да представи на Брюксел какви количества от кои земеделски стоки е в състояние да внесе, без да пострада местният агробизнес, и покани протестиращите да обсъдят това. Той каза, че е разговарял с премиера на Украйна, която ще наложи ограничения на определени стоки, за да не се пренасити пазарът.

10:10
Къде са точките на протест

Къде са точките на протест

Ключовите точки, които ще бъдат блокирани, са следните:


- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;
- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);
- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;
- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;
- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;
- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен - Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала "Борис Гюдеров"), Брезник (ул. "Ангел Коцелянов");
- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.