Свят

Правната битка на Украйна с Русия в Международния съд в Хага се възобновява

  18.09.2023 14:29  
Правната битка на Украйна с Русия в Международния съд в Хага се възобновява

Правната битка на Украйна срещу Русия във връзка с твърденията за геноцид, използвани от Москва за оправдаване на инвазията ѝ през 2022 г., се възобновява днес пред най-висшия съд на ООН, Русия иска делото да не бъде допуснато за разглеждане, предаде "Асошиейтед прес".

Изслушванията пред Международния съд се провеждат след междинно решение през март 2022 г., в което съдът нареди на Русия да спре военните си действия в Украйна. Това решение не беше спазено от Русия.
Украйна основава своя случай на Конвенцията за геноцида от 1948 г., която и Русия, и Украйна са ратифицирали. Тя твърди, че Русия използва фалшиви обвинения за геноцид като оправдание за своите действия в Украйна и иска съдът да разпореди на Русия да прекрати инвазията си и да изплати обезщетения.

Изслушванията тази седмица ще бъдат от изключително значение, като Русия се очаква да заяви, че съдът няма компетентност да разглежда делото, докато Украйна ще призове съдиите да продължат изслушванията по същество, предаде БТА.

Тази битка събира подкрепа от рекордния брой национални и международни съюзници на Украйна, включително държави от Европейския съюз и други страни, които ще направят изявления в подкрепа на Украйна. САЩ също изразиха желание да участват на страната на Украйна, но искането им беше отхвърлено по технически причини.

Изслушванията и следващите стъпки в този правен процес ще имат сериозни последици за развитието на конфликта, и ще продължат да бъдат наблюдавани от международната общност.

 


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14