Свят

ЕК: Мерките за украинския земеделски внос не са необходими

  18.09.2023 17:18  
ЕК: Мерките за украинския земеделски внос не са необходими
  google

Временните мерки, въведени от ЕС за украинския земеделски внос, повече не са необходими, заяви днес говорител на Европейската комисия. Той поясни, че миналата седмица Комисията в взела решение да не удължава действието на европейските мерки, защото причините за затрудненията, които са изпитвали пет съседни на Украйна държави, са отпаднали.

Говорителят отбеляза, че сухопътните превози са успели да поемат изнасяните от Украйна количества, както и че междувременно са били разширени възможностите за съхранение на зърно в ЕС. Той уточни, че проблемът е заради оттеглянето на Русия от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. По неговите думи предстои ЕК и засегнатите държави да се запознаят подробно с предстоящото въвеждане от Украйна на лицензионен режим за износ на земеделски стоки.

Според него търговията е въпрос, по който водещата дума е на ЕС, затова ще се преценят едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия. Той не отговори на въпрос дали ЕС би защитил трите държави пред Световната търговска организация, ако Украйна заведе иск.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14