Свят

ЕК ще реши дали е нарушение отказът на някои държави да вдигнат забраната за внос от Украйна

  19.09.2023 18:00  
ЕК ще реши дали е нарушение отказът на някои държави да вдигнат забраната за внос от Украйна

Европейската комисия ще провери дали едностранните мерки, въведени от Полша, Унгария и Словакия срещу земеделския внос от Украйна, нарушават законодателството на ЕС, съобщи говорител на ЕК.

"Ще преценим дали има нарушение на европейското право и дали са необходими последващи действия, ЕС взима решенията в областта на търговията", отбеляза говорителят. Попитан дали комисията следи за нечестни действия на търговците, довели до днешната обстановка и протести, той посочи, че ЕК проучва цялостната картина. "Това е необходимо, за да предприемем по-нататъшни стъпки", добави той в отговор на въпрос дали ЕК може да предприеме действия срещу подобно поведение от страна на търговците.

"Ако има доказателства за нечестни търговски действия, това трябва да се съобщи на редовните срещи, организирани от ЕК със засегнатите държави, за да се обсъдят нужните действия", заяви говорителят.

Тази седмица на срещите се обсъждат предложенията на Украйна за контрол над износа на земеделски стоки към ЕС. Говорителят поясни, че държавите от ЕС, включително България, имат възможност да изкажат мнение по обсъжданите мерки.

По неговите думи Украйна е предприела разговори с Будапеща, Варшава и Братислава по процедурите на Световната търговска организация (СТО) за уреждане на спорове. Киев вече подаде оплакване в СТО заради едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия.