Новини

Денков: Срещата беше ползотворна, имаме съгласие по всички точки със синдикатите

  19.09.2023 18:25  
Денков: Срещата беше ползотворна, имаме съгласие по всички точки със синдикатите

"В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как трябва да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми. Споразумението ще можем да подпишем до края на месец септември". Това съобщи на брифинг премиерът Николай Денков след среща с представители на КНСБ И КТ "Подкрепа".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза от своя страна, че са постигнали съгласие по-малко от две седмици на националното споразумение за справедлив преход да бъде подписано.

"Искаме детайлно да бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и към въглищните централи от днешна дата до 2038 г. включително", добави той.

Димитров подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Той обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

"Това е единственият сигурен начин да им гарантираме, че няма да останат без работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това", каза още Димитров.

Докато течеше срещата между премиера и синдикатите, пред Министерския съвет се стигна до високо напрежение между протестиращи и полиция. Протестиращите се опитаха да нахлуят в МС, но имаха сблъсък с органите на реда.

Припомняме, че миньори и енергетици започнаха протест в центъра на София. Знамената на КНСБ и КТ "Подкрепа" се развяха от прозорците на парламента по време на синдикалния протест, който се провежда в триъгълника на властта.

Организаторите на протеста от КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват от закриване на работни места - около 12 000 в комплекса "Марица Изток" с тенденция след 2030 г. те да станат 15 000. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени индиректно до 100 000 работни места от сектора.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14