Новини

След оживена и напрегната дискусия: Николай Денков обяви, че засега слънчоглед от Украйна няма да се внася

  19.09.2023 21:31  
След оживена и напрегната дискусия: Николай Денков обяви, че засега слънчоглед от Украйна няма да се внася

Премиерът Николай Денков се срещна с протестиращи земеделци. Денков оцени дискусията като оживена и на моменти напрегната, съобщи БНТ.

"По отношение на слънчогледа като култура, след малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите днес сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тази квота ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма, за какво става дума. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна. По отношение на останалите в продукти и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна заедно със земеделските министри на държавите-членки за това могат ли да се включат други продукти, както са посочени в точка първа в исканията на протестиращите. Аз не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ние ще направим всичко възможно те да бъдат включени, ако не, тогава на двустранна основа с Украйна ще преговаряме за тях", заяви премиерът Николай Денков.

По отношение на качеството на селскостопанските продукти от Украйна, министър-председателят заяви, че до момента от Украйна не са установени такива проблеми.

Те се проверяват така, както се внасят продуктите от трети страни и при най-малки индикации за нарушения на изискванията те ще бъдат върнати обратно в Украйна", каза Денков.

От бранша казаха, че решението за слънчогледа е важно и съществено, но дали ще има още протести ще решат всички представители на сектора.

 

 


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14