Новини

След оживена и напрегната дискусия: Николай Денков обяви, че засега слънчоглед от Украйна няма да се внася

  19.09.2023 21:31  
След оживена и напрегната дискусия: Николай Денков обяви, че засега слънчоглед от Украйна няма да се внася

Премиерът Николай Денков се срещна с протестиращи земеделци. Денков оцени дискусията като оживена и на моменти напрегната, съобщи БНТ.

"По отношение на слънчогледа като култура, след малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите днес сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тази квота ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма, за какво става дума. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна. По отношение на останалите в продукти и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна заедно със земеделските министри на държавите-членки за това могат ли да се включат други продукти, както са посочени в точка първа в исканията на протестиращите. Аз не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ние ще направим всичко възможно те да бъдат включени, ако не, тогава на двустранна основа с Украйна ще преговаряме за тях", заяви премиерът Николай Денков.

По отношение на качеството на селскостопанските продукти от Украйна, министър-председателят заяви, че до момента от Украйна не са установени такива проблеми.

Те се проверяват така, както се внасят продуктите от трети страни и при най-малки индикации за нарушения на изискванията те ще бъдат върнати обратно в Украйна", каза Денков.

От бранша казаха, че решението за слънчогледа е важно и съществено, но дали ще има още протести ще решат всички представители на сектора.