Свят

Скопие ще бъде европейска столица на културата през 2028 година

  20.09.2023 19:18  
Скопие ще бъде европейска столица на културата през 2028 година
  БТА

Столицата на Република Северна Македония Скопие бе определена за европейска столица на културата за 2028 г., съобщи днес Европейската комисия в Дома на европейската история в Брюксел.

Скопие и черногорската столица на туризма Будва попаднаха в краткия списък на номинираните в конкурса за титлата Европейска столица на културата 2028 г. от страните в Европейската икономическа зона или Европейската асоциация за свободна търговия, както и на кандидатите и потенциалните кандидати за членство в Европейския съюз.

„Обявяването на Скопие за „Европейска столица на културата за 2028 г.“ представлява голям успех за нашата страна, особено като имаме предвид, че сме страна, която се стреми към пълноправно членство в ЕС“, каза пред агенция МИА министърът на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Тя заяви, че Скопие е готово да се справи с предизвикателството.

„Скопие не е двупосочна улица, на която културите се разминават. Нито е кръстовище, на което някоя култура има предимство. Скопие е точка за среща на култури и нации, на история и бъдеще, на културно-исторически паметници и места, които носят белезите на многобройни катастрофи – земетресения, наводнения, пожари. Но когато имате силна културна основа и град с голямо културно богатство, когато имате постоянни граждани и много приятели, тогава градът отново и отново се издига. Затова Скопие трябва да се опознае добре. За Скопие не се съди от първото впечатление“, подчерта Костадиновска-Стойчевска.

Скопие ще дели титлата европейска столица на културата с чешкия град Ческе Будейовице и още един френски град, който се очаква да бъде номиниран през декември.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14