Свят

Блумбърг: Египет ще купува пшеница от България и Франция вместо от Русия

  21.09.2023 13:56  
Блумбърг: Египет ще купува пшеница от България и Франция вместо от Русия

Египет ще се снабдява с почти половин милион тона пшеница от България и Франция, след като Москва блокира доставките на руско зърно, съобщава „Блумбърг“ по информация на свои източници.

Москва е възразила срещу ценообразуването на сделката с висококачествена пшеница, заявиха източниците, помолили да не бъдат идентифицирани.

За втори път през последните няколко месеца закупуването на руска пшеница от египетския държавен купувач е поставено в смут, тъй като властите в Москва се опитват да наложат неофициален минимален ценови праг, предаде БГНЕС.

В началото на септември министърът на снабдяването Али Ел-Мосихи заяви, че египетският Генерален орган за снабдяване със суровини се е съгласил да закупи 480 000 тона руска пшеница в рамките на преки преговори.

Сделката беше сключена на цена от 270 долара за тон - по-ниска от неофициалния ценови минимум, който руските власти се опитваха да наложат по това време. Няколко дни по-късно Египет заяви, че на търговеца на зърнени култури Solaris ще бъде предоставена възможността да доставя зърно от всякакъв произход.

Руските пристанища за зърно са препълнени след две поредни богати реколти, което я превръща в доминиращ превозвач и ценообразувател на световния пазар. Но пренасищането на предлагането оказва натиск върху местните цени, което кара официалните лица да наложат минимални цени, за да подкрепят пазара. Прилагането на този ценови лимит е непоследователно.

 

Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14