Икономика

Лукойл Нефтохим: Отказ от внос на руски нефт заплашва работата на рафинерията

  21.09.2023 21:28  
Лукойл Нефтохим: Отказ от внос на руски нефт заплашва работата на рафинерията

Обсъжданото в Народното събрание (НС) решение за предсрочен отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите „Лукойл Нефтохим Бургас“ и създава рискове на пазара на горива в страната. Това се посочва в позиция на компанията, изпратена до БТА. 

Решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 г. отчете обективните логистични ограничения на пристанищата в страната да приемат нефт от други държави и взе под внимание, че рязката забрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и икономиката на България, се казва в позицията.

Чрез дадената отсрочка от забраната за внос на руски нефт, „Лукойл Нефтохим Бургас“ предлага най-евтините горива в Европейския съюз, като отчислява крупни данъци в бюджета на Република България, отбелязват от компанията. 

В същото време компанията разработи план за своевременно поетапно преминаване към алтернативни източници на суров петрол. Предложенията ни  бяха представени в поставения от Министерството на енергетиката срок, и съгласувани с всички правителства, които са били начело на държавата през този период, подчертават от „Лукойл Нефтохим Бургас“. 

От компанията смятат че планът гарантира замяна на суровия петрол преди изтичане на дерогацията, предоставена от ЕК; гарантира достъп до качествени горива на приемлива цена за българските граждани, бизнес и бюджетни организации след смяна на суровината; гарантира сигурност на работните места и доходите на работещите в рафинерията и ги защитава от техногенни инциденти с екологични и други последствия. Планът напълно отговаря на приложимото българско и европейско законодателство. 

Разтревожени сме от действията на онези депутати, които саботират неговата реализация, опитвайки се да отменят решения на Европейския съюз, посочват от „Лукойл Нефтохим Бургас“. Те обръщат внимание, че предлаганият 30-дневен срок за смяна на източника на суровина е нереален за изпълнение. В такива условия не можем да гарантираме в пълна степен нормалната работа на предприятието, каквато има през последните 25 години. При тези обстоятелства, всички потребители на горива ще се окажат губещи, смятат от компанията. 

Депутатите приеха на първо четене днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията на ЕС, която позволява да внася руски суров петрол до края на 2024 г., се посочва в мотивите на вносителите.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14