Свят

Байдън: Първите танкове Ейбрамс ще пристигнат в Украйна следващата седмица

  22.09.2023 09:43  
Байдън: Първите танкове Ейбрамс ще пристигнат в Украйна следващата седмица
  google

Първите американски танкове М1 "Ейбрамс" ще пристигнат в Украйна "следващата седмица", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, като по този начин ще бъдат подкрепени силите на Киев, които се сражават с руските войски в бавно развиваща се контраофанзива.

"Следващата седмица първите американски танкове "Ейбрамс" ще бъдат доставени в Украйна", заяви Байдън в Белия дом заедно с украинския си колега Володимир Зеленски, който е на второто си посещение в САЩ.

Байдън заяви също, че е "одобрил следващия транш от помощта за сигурността на Украйна", която по-късно Пентагонът оцени на 325 млн. долара.

Той включва ракети за противовъздушна отбрана, боеприпаси за прецизни ракетни установки HIMARS, противотанкови оръжия и артилерийски снаряди.

Той включва 155-милиметрови снаряди, които съдържат касетъчни боеприпаси, които Вашингтон за първи път се съгласи да предостави на Украйна през юли.

В началото на годината Вашингтон обеща на Киев 31 танка "Ейбрамс", които са част от обещаната от Съединените щати през последните 18 месеца помощ за сигурност в размер на над 43 млрд. долара.

Танковете ще бъдат комплектувани със 120-милиметрови бронебойни снаряди с обеднен уран.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14