Икономика

Спад на цените на бензина на борсата в Русия с близо 10% след забраната за износ на горива

  22.09.2023 15:34  
Спад на цените на бензина на борсата в Русия с близо 10% след забраната за износ на горива

Според борсови данни цените на едро на руския бензин тип Ai-92 спаднаха в петък с 9,7% до 55 892 рубли (около 582 долара) за метричен тон след правителствена забрана за износ на горива, съобщава Ройтерс. 

Цените на дизела пък се понижиха със 7,5% до 66 511 рубли за тон, сочат данните на Санкт Петербургската международна стокова борса (SPIMEX). Цените на горивата на едро в Русия се покачваха стабилно тази година на фона на недостига на горива, достигайки най-високи стойности за всички времена, напомня агенцията. В отговор Русия в четвъртък временно забрани износа на бензин и дизел за всички страни с изключение на четири бивши съветски държави. Русия е изнесла около 1 млн. барела дизел/газьол и 130 хил. барела бензин на ден от началото на годината досега, според данни на JPMorgan.

Руската транзитна нефтена компания - "Транснефт" спря експортните доставки на дизелово гориво от пристанището на Балтийско море - Приморск и от Новоросийск на Черно море, съобщи агенция ТАСС, цитирайки компанията. Междувременно говорителят на Кремъл каза пред репортери, че забраната за износ ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира стабилността на пазара.

"Беше необходимо да се регулира този пазар на фона на работата по прибиране на реколтата, селскостопанските процеси и заради обикновения потребител, не само пазара на едро, но и пазара на дребно", каза говорителят Дмитрий Песков и добави:

"Колко време ще продължи тази забрана? Колкото е необходимо, за да се осигури стабилност на пазара". Първият заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин заяви вчера, че забраната е безсрочна и по-нататъшните действия на правителството ще зависят от "насищането" на пазара с гориво. Анализаторите обаче очакват въведените ограничения да бъдат краткотрайни.

"Вярваме, че забраната наистина ще бъде временна и ще продължи само няколко седмици, докато прибирането на реколтата приключи през октомври", посочиха анализатори на американската банка JPMorgan. Анализаторите на друга водеща американска банка - Citi пък заявиха, че очакват руската забрана да продължи около шест седмици. 


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14