Свят

3500 руски дезертьори поискали убежище в Германия само 90 са го получили

  24.09.2023 16:12  
3500 руски дезертьори поискали убежище в Германия само 90 са го получили

Около 3500 руснаци на наборна възраст са подали молби за убежище в Германия след началото на нахлуването в Украйна, но според германското вътрешно министерство досега са одобрени само 90 от молбите, предаде ДПА.
Германската федерална служба за миграцията и бежанците е взела досега решение по повече от 1500 от молбите от Русия, съобщи вчера министерството в отговор на парламентарен въпрос на депутатката Клара Бунгер от опозиционната крайнолява партия "Левите".

Според Бунгер в повечето случаи - около 1100 молби - друга държава - членка на ЕС, е компетентна за молбата за убежище съгласно така наречения Дъблински регламент за миграцията на блока. Правилата предвиждат, че търсещите убежище трябва да подадат молбите си в първата държава от ЕС, в която са регистрирани, с малки изключения. Лицата, търсещи убежище, които въпреки това се опитват да подадат молби другаде в ЕС, често в по-богати северни страни като Германия, могат да бъдат върнати обратно съгласно правилата от Дъблин.

В отговора си на парламентарния въпрос германското министерство на вътрешните работи пише: "Настоящата практика за вземане на решения предвижда следното: Дезертьорите могат да продължат да получават международна закрила на редовна основа. Освен това лицата, които ще бъдат призовани в армията и откажат да служат, ще получат международна закрила, при условие че са изпълнени условията за това."

След получаването на отговора Бунгер отправи критики срещу лявоцентристкото коалиционно правителство на Германия. В сравнение със стотиците хиляди руснаци, "които бягат, защото не искат да участват във войната в Украйна, започнала в разрез с международното право", предоставянето на закрила на 90 души е "гротескно малък брой", заяви тя.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14