Шоу

Учени откриха нова стратегия за борба с недоспиването

  24.09.2023 22:04  
Учени откриха нова стратегия за борба с недоспиването

Японски учени от университета в Хирошима предложиха нова стратегия за оптимален сън, която да помогне за противодействие на умората и сънливостта по време на 16-часова смяна.

Според изследването, публикувано в списание „Scientific Reports“, две кратки дремки премахват сънливостта по-добре от двучасов сън.
В Япония на медицинските сестри обикновено се разрешава да спят до два часа по време на нощна смяна, за да компенсират разстройството на биологичния часовник.

Изследователите анализирали данни от предишни научни трудове, за да определят кой график на сън се бори най-добре с недоспиването и влошаването на когнитивните способности.

Оказало се, че тези, които са подремнали веднъж в продължение на 120 минути, приключващи в полунощ, са се чувствали сънливи още в четири часа сутринта и през останалата част от смяната си.

Участниците обаче, които планирали две дремки - 90-минутна, продължаваща до полунощ, и 30-минутна, завършваща в три часа сутринта - предотвратявали сънливостта до шест часа сутринта.

Експертите препоръчват да се добавят допълнителни 30 минути сън между 5 и 6 часа сутринта, което би отложило сънливостта до 7-8 часа сутринта.

Въпреки че всички групи с различен режим на сън са имали значително по-високи нива на умора между 4:00 и 9:00 часа сутринта, групата с две дремки е имала по-ниски нива на умора от останалите“.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14