Новини

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващите

  24.09.2023 16:01  
Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващите

С призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в Руска църква се обърна народният представител от ДПС Делян Пеевски.

"Поводът е заключването на храма в края на седмицата и призивът на Русенския митрополит Наум, който смята, че храмът “Св. Николай Мирликийски”, т.нар. Руска църква в София незабавно трябва да отвори и че заключването на храма от странични лица е недопустимо, а Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен и да се възстановят своевременно и богослуженията в него", посочва в позицията си Пеевски.

"Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите", допълва още той.

Преди дни архимандрит Васиан и други двама служители на Руската църква бяха експулсирани от България заради данни за шпионаж, малко след това църквата затвори врати. "Църквата "Свети Николай" в София не е затворена по решение на посланик Елеонора Митрофанова. Функционирането на храма е невъзможно, защото всичките свещеници, работещи в него, са експулсирани", това посочиха в позиция от посолството на Русия в България.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14