Свят

Армения призова ООН незабавно да изпрати мисия в Нагорни Карабах

  24.09.2023 15:37  
Армения призова ООН незабавно да изпрати мисия в Нагорни Карабах

За втори път след бързата азербайджанска операция в Нагорни Карабах, висши дипломати на двете страни се сблъскаха в ООН, а западните сили изразиха тревога.

Това обобщи АФП.

Армения - където все още са живи спомените за масовите убийства в последните дни на Османската империя, които арменците, Съединените щати и много историци смятат за геноцид - обвини турския съюзник Азербайджан, че планира етническо прочистване.

"След неуспеха в предотвратяването на геноцида в Руанда, ООН успя да създаде механизми за превенция, като по този начин превърна "никога повече" в смислен ангажимент", заяви арменският външен министър Арарат Мирзоян.

"Но днес сме на ръба на нов провал", каза той в реч пред Общото събрание на ООН.

Той призова ООН незабавно да изпрати мисия в Нагорни Карабах, която да "наблюдава и оценява ситуацията на място по отношение на правата на човека, хуманитарната помощ и сигурността".

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов обвини Армения в дезинформация, когато двамата висши дипломати се присъединиха към специалното заседание на Съвета за сигурност в четвъртък.

В събота Байрамов също говори пред Общото събрание и заяви, че Азербайджан, който е предимно мюсюлмански, ще уважава арменците, които са християни.

"Искам отново да заявя, че Азербайджан е решен да реинтегрира етническите арменци, живеещи в Карабахския регион на Азербайджан, като равноправни.

"Продължаваме твърдо да вярваме, че съществува историческа възможност както за Азербайджан, така и за Армения да установят добросъседски отношения и да съжителстват рамо до рамо в мир", каза Байрамов.

Русия, която изпрати мироопазващи сили след по-ранни прояви на насилие през 2020 г., в събота наблюдаваше разоръжаването на етническите арменски бойци. Преди това обаче Никол Пашинян обвини Русия в провал на мисията и дистанциране от случващото се.

Ако капитулацията бъде завършена, тя може ефективно да сложи край на конфликта, който избухва периодично след разпадането на Съветския съюз.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който ръководеше три кръга от преговори в търсене на дипломатическо решение, изрази "дълбока загриженост" за етническите арменци в Нагорни Карабах в телефонен разговор с арменския министър-председател Никол Пашинян, цитира news.bg.


Анкета

Решили ли сте кого ще подкрепите на местните избори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14