Новини

Премиерът: Ще изпратим хуманитарна помощ на Израел. В готовност сме за трети полет за евакуация на българи от Израел

  09.10.2023 18:02  
Премиерът: Ще изпратим хуманитарна помощ на Израел. В готовност сме за трети полет за евакуация на българи от Израел
  bTV

България има готовност да организира и трети полет за евакуация на  наши сънародници от Израел, ако има желаещи и е безопасно. Това каза пред журналисти във Варна премиерът Николай Денков. 

Отзвукът от напрежението в Близкия Изток отекна и по време на срещата между премиерите на България, Румъния и Гърция. Тримата министър-председатели осъдиха терористичните атаки срещу Израел. 

Премиерът Николай Денков изказа притеснението си, че трябва да следим много внимателно ситуацията в Израел, защото има потенциал за много сериозна ескалация. „Всяка от основните движещи сили – от една страна израелците и палестинците, от друга страна Иран и нейните прокси групи като „Хизбула”, от трета страна САЩ и Русия – всяка от тези страни трябва да помисли как да деескалира този конфликт. Няма да е лесно. Но в края на краищата това ще бъде решението, защото опасността да се разрази една много по-голяма буря е много сериозно." ,заяви той. 

"Нека отново да поздравим институциите – МС. Министерство на транспорта, МВнР, които реагираха изключително бързо. България беше единствената страна, която успя в кратки срокове  да проведе два полета. Събираме още информация и желаещи. Когато има достатъчно хора и е безопасно за полет – ще можем да извършим още един такъв полет", посочи той. 

По думите му България ще предложи да изпрати хуманитарна помощ на Израел. „Ще видим дали можем да помогнем с болнична помощ. По отношение на техника и военна помощ – не се обсъжда въобще подобен вариант. Тук конфликтът е на съвсем друго ниво”.

На въпрос на bTV дали има необходимост държавният глава Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) Денков  отговори така: „Този въпрос трябва да бъде към президента. Когато има такова изостряне на обстановката, може би си заслужава да се свика КСНС. Но при положение, че сме в предизборна ситуация, виждаме, че някои парти се опитват да ескалират, вместо да деескалираща напрежението. Трябва да се помисли какъв ще бъде резултатът от един такъв съвет. Не мога да кажа дали би бил полезен”.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14