Анализи Свят

ООН: Израелските удари по Газа са довели до безпрецедентна човешка катастрофа

  16.10.2023 10:50  
ООН: Израелските удари по Газа са довели до безпрецедентна човешка катастрофа

Израелските удари по ивицата Газа са довели до "безпрецедентна човешка катастрофа" на палестинската територия, заяви в неделя агенцията на ООН за подкрепа на палестинските бежанци, цитирана от АФП.

"През последните осем дни в ивицата Газа не е допусната нито една капка вода, нито едно житно зърно, нито един литър гориво", заяви пред журналисти Филип Лазарини, генерален комисар на агенцията. В неделя Израел съобщи, че водоподаването в южната част на палестинския анклав е възобновено.

Приблизително 1 млн. са били разселени през първите седем дни на конфликта в Газа

"Около един милион души са били разселени през първите седем дни от войната в Газа. Броят вероятно ще бъде по-висок, тъй като хората продължават да напускат домовете си", каза директорът на комуникациите на UNRWA Жулиет Тума пред AFP.

Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз подчертаха в съвместно изявление, публикувано днес, "правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право от жестоките и безразборни атаки" на "Хамас", предаде Франс прес.

"Потвърждаваме значението на предоставянето на спешна хуманитарна помощ и сме готови да продължим да подкрепяме най-нуждаещите се цивилни в Газа, в координация с нашите партньори, като същевременно гарантираме, че тази помощ няма да бъде отклонявана от терористични организации. От съществено значение е да се предотврати регионална ескалация", добавиха те.

Сухопътната офанзива, която израелската армия изглежда подготвя срещу ивицата Газа, "може да доведе до геноцид с безпрецедентни размери", предупредиха ръководителите на Арабската лига и Комисията на Африканския съюз в Кайро.

Ахмед Абул Гейт и Муса Факи също така призоваха "ООН и международната общност да спрат катастрофата". От 7 октомври насам изненадващото нападение на "Хамас" срещу Израел и ответните бомбардировки на израелската армия в Газа доведоха до смъртта на хиляди хора и до разселването на един милион души от двете страни.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14